HOZZÁVALÓK EGY 18 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:
20 dkg liszt + a formához, 20 dkg darált mák, 1 csomag sütőpor, 3 tojás, 15 dkg cukor, 2,5 dl tej, 1 evőkanál vaj/margarin a formához
A krémhez: 3 tojássárgája, 10-15 dkg porcukor, 1 dl frissen facsart, leszűrt citromlé, 20 dkg vaj/margarin
1. A krémhez a tojássárgáját tálban vízgőz fölé tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet. A gyöngyöző, gőzölgő víz felett, folyamatos kevergetés mellett 8-10 perc alatt sűrűre „főzzük”. Fontos, hogy figyeljünk a hőmérsékletre, ha nagyon meleg a tál alja (közel van a forró vízhez), akkor kicsapódhat a tojás, ezért csak a lábas alján legyen víz, és ne lobogjon.
2. Miután besűrűsödött a krém, levesszük a vízgőzről, pár percig hűlni hagyjuk. A vajat/margarint kockákra vágjuk, a krémhez adjuk. Folyamatosan kevergetjük, amíg a vaj/margarin elolvad a még meleg citromkrémben. Hagyjuk kihűlni.
3. A tésztához a lisztet, a darált mákot és a sütőport összekeverjük. A tojásokat keverőtálba ütjük, és a cukorral együtt robotgéppel habosra, fehérre keverjük. Ezután felváltva, fokozatosan hozzáadjuk a száraz keveréket és a tejet is, egyneműre keverjük.
4. A tésztát egy 18 cm átmérőjű kivajazott, kilisztezett formába öntjük, és a 180 ºC-ra előmelegített sütőben megsütjük 40- 50 perc alatt, tűpróbával ellenőrizzük. Kivesszük a sütőből, kihűtjük, majd eltávolítjuk a tortaformát.
5. Vízszintesen 3 lapba vágjuk, és összetöltjük a kihűlt citromkrémmel. A torta tetejét és az oldalát is bekenhetjük vele, a tetejét citromkarikával, vágott mandulával dekorálhatjuk. Fogyasztás előtt 1-2 órára hűtőbe tesszük.
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 40-50 PERC
KALÓRIA 4775 KCAL/EGÉSZ TORTA
A recept a Nők Lapja Konyha magazin 2018/10. számában jelent meg!
Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina, az Ételérzés blog szerzője