Senki nem tud nemet mondani egy finom és könnyű sárgabaracklekvárral ízesített fánkra, de sokan nem kezdenek bele az elkészítésébe a terjengő olajszag miatt. Most egy olyan receptet mutatunk, amellyel megúszhatjuk a körülményes sütést, ráadásul egy sokkal egészségesebb és könnyeben emészthető desszertet kapunk végeredményül!

lekváros fánk

HOZZÁVALÓK KB. 25 DARABHOZ:

50 dkg liszt + a nyújtáshoz, 7 dkg cukor, fél kávéskanál só, 5 dkg vaj/margarin, 2 tojássárgája, 3 dkg friss élesztő, 3 dl langyos tej, porcukor a tetejére

A töltelékhez: 15 dkg sárgabaracklekvár

1. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, az olvasztott vajat, a tojássárgáját, rámorzsoljuk az élesztőt, majd alaposan kidagasztjuk a langyos tejjel. (Aki akarja, fel is futtathatja a langyos tejben az élesztőt dagasztás előtt.) Lefedve, langyos helyen duplájára kelesztjük.

2. Lisztezett munkafelületre borítjuk, 2 cm vastagra nyújtjuk, és nagyobb méretű, kerek kiszúróval fánkokat szaggatunk belőle. A fánkokat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, konyharuhával letakarva pihentetjük még 20-25 percig.

3. A fánkok közepébe egy kisebb méretű pohár talpával mélyedést nyomunk, és az így kialakított lyukakba egy-egy teáskanál sárgabaracklekvárt teszünk.

4. A 180 ºC-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a fánkok teteje szépen megpirul (kb. 25 perc). A sütőből kivéve öt percre lefedjük őket konyharuhával, majd porcukorral megszórjuk, így tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS 40 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 25 PERC
KALÓRIA 132 KCAL/DARAB

A recept a Nők Lapja Konyha magazin 2018/10. számában jelent meg!

Recept és fotó: Nagy Tünde, az Ízbolygó blog szerzője.