HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
50 dkg édesburgonya, 30 dkg liszt, fél kávéskanál szódabikarbóna, só, bors, 3 dl tej, 1 tojás, 2,5 dkg vaj, 20 dkg húsos abált szalonna vagy bacon, 1-2 gerezd fokhagyma, 3 dl tejföl
1. Az édesburgonyákat megmossuk, héjastul puhára főzzük forró, sós vízben. Leszűrjük, és amikor langyosra hűlt, meghámozzuk.
2. Nagy keverőtálba tesszük, áttörjük, hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát és alaposan összedolgozzuk. Sózzuk, enyhén borsozzuk. A tejben elkeverjük a tojást, ezt is a masszához keverjük.
3. A vajat felhevítjük egy palacsintasütőben, a felét a tésztához adjuk, a másik felén pedig lepirítjuk a felkockázott szalonnát. Leszűrjük a pörcöket, a visszamaradt zsírt pedig egy csészébe tesszük, ezt majd felhasználjuk a palacsinta sütéséhez.
4. A palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszából kanalazunk egy adagot a kizsírozott serpenyő közepére, a kanál hátával korongot formálunk belőle. 1 perc sütés után megfordítjuk, és a másik oldalát is sütjük 1 percig. Kiszedjük, ugyanígy elkészítjük a többit is. A zúzott fokhagymával kikevert, enyhén sózott tejföllel és a szalonnapörccel tálaljuk.
ELKÉSZÍTÉS 40 PERC + BURGONYAFŐZÉS
KALÓRIA 872 KCAL/ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha magazin 2018/11. számában jelent meg!
Recept és fotó: Hernyák Tomi