HOZZÁVALÓK EGY 18 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:
A tésztához: 25 dkg tisztított, reszelt sárgarépa, 15 dkg cukor, 1 evőkanál méz, 8 dkg mazsola, 2 tojás, 1 dl napraforgóolaj, 10 dkg kockázott ananász (konzerv), 20 dkg liszt, csipet só, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 7 dkg darált dió, 1 teáskanál szódabikarbóna
A krémhez: 50 dkg natúr krémsajt, 2-3 evőkanál cukor, fél (kezeletlen) citrom leve és héja
A díszítéshez: 5-8 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 10-15 darab felezett dió
1. A tésztához nagyobb keverőtálba mérjük a reszelt répát, a cukrot, a mézet, a mazsolát, a tojást, az olajat és a felkockázott ananászt, jól összekeverjük. Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet, a sót, a fahéjat, a darált diót és a szódabikarbónát. A lisztes részt a répás részhez forgatjuk, simára keverjük.
2. A masszát háromfelé szedjük, mindhárom részt 18 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük. 3 darab tortalapot sütünk 170 °C-ra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük. (Ha nincs 3 darab tortaformánk, egymás után készítjük el.)
3. A krémhez habosra keverjük a krémsajtot a cukorral, a citromlével és -héjjal , majd összetöltjük vele a lapokat úgy, hogy vékony rétegben a torta oldalára és tetejére is jusson. Megszórjuk a darált dióval, az oldalát is bepanírozzuk, és a hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
4. Tálalás előtt egy világos aljú lábasban megkaramellizáljuk a cukrot, villával belemártjuk a felezett diókat. Szilikonos sütőpapíron kihűtjük, majd a torta tetejére halmozzuk.
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS LAPONKÉNT 18-20 PERC
KALÓRIA 5866 KCAL/EGÉSZ TORTA
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert magazin 2018/03. számában jelent meg!
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre