Amint elérkeznek a hideg hónapok, jöhetnek a forró italok! Ez az egyetlen évszak, amikor előszeretettel fogyasztom a melegebbnél melegebb teákat, elkészítem a kényeztetés koronázatlan királyát, a forró csokit, vagy éppen feldobom a hétvégék hangulatát egy saját készítésű illatos forralt borral. Máris elmondom, hogyan. Légrádi Júlia válogatása.

Nagyon fázós típus vagyok, ezért a vastag pulcsik és otthoni plédek mellett szeretem magamat „belülről” is felmelegíteni. Ez legtöbbször egy (kettő, három, négy) gőzölgő tea formájában történik meg, de a különlegesebb alkalmakkor, vagy éppen a hétvégéken kifejezetten szeretem elkészíteni a számomra jól bevált, forró innivalókat. Mivel most is egy forró teát szürcsölök, és már az első idei forralt bort is volt szerencsém elfogyasztani, úgy éreztem itt az ideje a kedvenc meleg italaimat egy csokorba gyűjteni. Remélem ti is kedvet kaptok hozzájuk!

Gőzölgő mézes-narancsos fekete tea

Finom, üdítő, egészséges. Mi kell még?!

Így készítsétek el: Főzzetek egy bögrényi általatok kedvelt fekete teát, majd csurgassatok bele annyi mézet, amennyit szeretnétek. Ha ez megvan, vágjatok fel egy megmosott narancsot, pár cseppet facsarjatok bele, majd két vastagabb karikát dobjatok a csészébe! Hagyjatok pár percet arra, hogy az ízek összeérjenek, majd fogyasszátok el a finomságot!

Tipp: Ha kedvelitek az intenzív ízeket, szórjátok meg fahéjjal a narancskarikákat! Garantált a kényeztetés.

Illatos forralt bor gyümölcsökkel

Egy ital, aminek az illata az egész lakást belengi főzés közben és jóval utána is…

Így készítsétek el: Egy üveg félédes vagy édes vörösbort öntsetek ki egy lábasba, ezután adjatok hozzá ugyanennyi vizet és ízlés szerint kristálycukrot. Tegyétek fel főni, majd jöhet hozzá 3-4 darab egész fahéj, valamint nagyjából 2 teáskanálnyi egész szegfűszeg. Amíg melegszik az ital, kockázzatok fel egy fél narancsot és egy fél citromot, végül ezeket is rakjátok bele a gőzölgő nedűbe. Forraljátok fel az egészet!

Tipp: Ha igazi ínyencek vagytok, bolondítsátok meg almával, szederrel, netán eperrel a téli szomjoltót!

Habos forró csokoládé

Mennyei, kényeztető, a lazítás igazi élményét adja.

Így készítsétek el: 100 g étcsokoládét tegyetek egy kisebb lábasba, öntsetek rá 3 dl tejet, majd kezdjétek el melegíteni. Folyamatos kevergetés mellett olvasszátok meg a csokit, majd amikor már teljesen eloszlott a tejben, adjatok hozzá 2 dl habtejszínt. Ismételt kevergetés mellett forrósítsátok fel az italt, de figyeljetek arra, hogy ne forrjon teljesen fel! Mindössze 10 perc alatt elkészíthető ez a mennyi finomság, amit aztán érdemes tejszínhabbal megkoronázni.

Tipp: Ha megbolondítanátok a forró csokitokat, kanalazzatok egy kis mogyorókrémet a bögrétek aljára! Több lesz, mint isteni!

Citromos gyömbértea

Kiváló melegítő, vitaminnal teli és nem utolsó sorban betegségmegelőző hatású.

Így készítsétek el: Forraljatok fel egy bögrényi vizet, majd – ahogy nektek kényelmesebb – reszeljetek vagy szeleteljetek bele friss gyömbért. Fedjétek le 10 percre az egészet, hogy a fűszernövény jól ki tudja engedni a zamatát. Ezután tegyetek az italba két karika citromot, és ízlés szerint fogyasszátok édesítve vagy anélkül!

Tipp: Ha igazi energiabombát szeretnétek inni egy fárasztó nap után – vagy éppen a reggeli ébredést követően -, akkor turbózzátok fel mézzel a teátokat! Immunerősítésre fel!

 

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Thinkstock