A karácsonyi menü kitalálásakor minden konyhában kiemelt szerep jut az édességnek. A családokban legfőképp a gyerekek csábulnak el a mesebeli és finom desszertekre, ezért nem árt minden évben előrukkolni a kedvencükkel. Legyen az új favorit mesebeli címlapreceptünk: a hógolyó torta! :)

hógolyó torta

HOZZÁVALÓK EGY 16 SZELETES TORTÁHOZ:

A piskótához: 6 tojás, 12 dkg cukor, fél csomag sütőpor, 15 dkg liszt

A krémhez: 3 dl tej, 7,5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 6 dl hideg habtejszín, 45 dkg túró, 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dkg zselatin, 15-20 dkg sűrű ribizlilekvár (helyettesíthető más piros lekvárral is)

A díszítéshez: 4-5 dl hideg habtejszín, 1 csomag habfixáló, 5 dkg porcukor

1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját. Beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet is.

2. A masszából három kerek lapot kenünk sütőpapírral bélelt sütőlemezre, 2 darab 18 cm és 1 darab 22 cm átmérőjűt. 170 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük (laponként) 8-10 perc alatt.

3. A krémhez felforralunk 2 dl tejet a cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, beleforgatjuk a habbá vert tejszínt, a túrót, a citromhéjat, a vaníliás cukrot, végül az 1 dl hideg vízben megduzzasztott, majd (mikróban) forróra melegített zselatint.

4. A torta összeállításához megkenjük a lapokat a ribizlilekvárral. Egy félgömb alakú, kb. 1,5-2 liter űrtartalmú tálat kibélelünk átlátszó fóliával. Beletöltjük krém harmadát, majd ráhelyezzük az egyik kisebb lapot a lekvárral lefelé. Erre rétegezzük a krém másik harmadát, majd újból kisebb lap következik. Erre tesszük a maradék krémet, végül befedjük a nagyobb lappal. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni.

5. Dermedés után kiborítjuk a tortát a formából. A díszítéshez lágy habbá verjük a tejszínt, majd hozzáforgatjuk a porcukorban elkevert habfixálót. Sima csöves nyomózsákból a képen látható módon díszítjük vele a tortát.

ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS LAPONKÉNT 8-10 PERC
KALÓRIA 528 KCAL/SZELET

A recept a Nők Lapja Konyha decemberi számában jelent meg, ami december 4-től kapható az újságárusoknál!

Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós