HOZZÁVALÓK EGY 12 SZELETES TORTÁHOZ:
A piskótához: 8 tojás, 16 dkg cukor fél csomag sütőpor, 20 dkg liszt
A krémhez: 4 dl tej, 1 vaníliarúd kikapart magjai, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 20 dkg puha vaj/margarin, 10 dkg fehér csokoládé, 1 gránátalma magjai
A díszítéshez: 10 dkg kókuszreszelék, pár csepp piros és fekete ételfesték, ezüstszínű cukorgyöngy
1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből a cukorral kemény habot verünk, majd beleforgatjuk a sárgáját, végül hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.
2. A masszából 2 darab, 30×30 cm-es lapot kenünk sütőpapírral bélelt sütőlemezre, majd 170 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük laponként 10-12 perc alatt.
3. A krémhez felforralunk 3 dl tejet a vaníliamagokkal és a cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, majd habosra keverjük a puha vajjal/ margarinnal és a gőz felett vagy mikróban megolvasztott fehér csokoládéval.
4. A piskótalapokat félbevágjuk, így összesen négy lapot kapunk. Összetöltjük a krémmel a lapokat úgy, hogy gránátalmamagokat szórunk a rétegek közé. A krémből egy vékony réteget a tetejére és az oldalára is kenünk. Hűtőszekrénybe tesszük legalább 1 órára dermedni.
5. A díszítéshez a kókuszt háromfelé osztjuk, egy kisebb adagot megszínezünk fekete, egy nagyobbat a piros ételfestékkel. A felénél kicsit kevesebbet fehéren hagyunk, majd a háromféle kókusszal kialakítjuk a képen látható módon a Mikulás ruháját, övét. (Nagy segítség, ha egy kanál nyelével előzőleg berajzoljuk a krémen, hogy melyik szín meddig tartson.). Az övcsatot ezüst cukorgyöngyből alakítjuk ki.
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS LAPONKÉNT 10-12 PERC
KALÓRIA 471 KCAL/SZELET
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2018/3. lapszámában jelent meg!
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre