A lencse ötször – Pénzt és szerencsét hozó újévi ételek

A szilveszter-újév nem múlhat el lencseevés nélkül, hiszen ki kockáztatná meg, hogy a következő évben szegény és csúnya legyen? Az alábbi fogások ráadásul nagyon finomak is, érdemes őket az év többi részében is elkészíteni!

lencsefőzelék

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, olívaolaj, 25 dkg barna lencse, 1 evőkanál szárított majoránna, só, frissen őrölt bors, 40 dkg burgonya, 25 dkg hámozott, darabolt paradicsom (konzerv), 1 kis csokor friss bazsalikom

1. A finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát dinszteljük meg az olívaolajon. Adjuk hozzá a lencsét, a majoránnát, forgassuk át, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Sózzuk, borsozzuk, és lefedve, takarékon főzzük 30-35 percet. (Ha előtte beáztattuk a lencsét, kevesebb idő is elég.)

2. Közben pótoljuk a vizet, majd adjuk hozzá a meghámozott, felkockázott burgonyát. Főzzük még 10 percet a lencsét, majd adjuk hozzá a hámozott paradicsomot. Forraljuk össze 10 perc alatt, sóval, borssal ízesítsük, végül keverjük el benne az aprított bazsalikomot.

ELKÉSZÍTÉS 20 PERC + FŐZÉS
KALÓRIA 334 KCAL/ADAG

A receptet a Nők Lapja Konyha 2018/12. lapszámában találjátok!

Recept és fotó: Vrábel Kriszta, a Dolce Vita blog szerzője.

A legjobb immunerősítő: Céklás lencseragu csirkecombbal

Ha szeretnétek a szervezeteteket ellenállóbbá tenni a hideggel és a bacilusokkal szemben, akkor készítsétek el ezt a rozmaringos, babérleves lencsés fogást, amelyben a csirkét finom céklával párosítottuk.

A receptet ezen az oldalon olvashatjátok el. 

A szerencsehozó finomság: kolbászos lencsekrémleves

Az igazán laktató leves mellett még másodikra sem lesz szükségetek. A forró pirított kolbásszal tálalt tejszínes finomságtól ráadásul (a népi hiedelmek szerint) elszállnak az anyagi gondjaink is!

Kipróbálnátok? A receptet itt találjátok.

A diétázóknak: Kacsacomb spenótos lencsével, a 160 grammos diéta jegyében

A puha kacsacomb isteni a fokhagymával és spenóttal megspékelt lencsével. Válasszátok ezt az év első napjára, így a pénztárcátoknak és az alakotoknak is kedveztek!

A receptért kattintsatok ide!

Ki szereti a csicseriborsót? Édesburgonyás lencseleves ropogós csicseriborsóval

Az édesburgonya a tavalyi év sztárja volt, de mi 2019-ben sem tudunk rá nemet mondani! Ha ti is odáig vagytok érte, akkor készítsetek belőle mennyeien krémes levest, amelybe a lencse és a csicseriborsó mellett még egy kis gyömbér is kerül.

Itt találjátok a receptet.

Összeállította: D. E.
Fotók: Kiszler János, Nagy Tünde,