A narancs a téli szezon egyik legfontosabb gyümölcse, ami nemcsak magában finom, de ezerféleképpen ízesíthetitek vele a süteményeket is!

tojáshabos torta

HOZZÁVALÓK EGY 18 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:

A piskótához: 6 tojás, 12 dkg cukor, fél csomag sütőpor, 15 dkg liszt

A krémhez: 4 dl frissen facsart vagy 100%-os narancslé, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 20 dkg vaj, 2 darab (kezeletlen) narancs

A díszítéshez: 5 tojásfehérje, 12 dkg kristálycukor, 12 dkg porcukor

1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.

2. A masszát 18 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, majd kb. 35- 40 perc alatt 160 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük. Ezután tűpróbával ellenőrizzük. Amikor kihűlt, vízszintesen 4 lapba vágjuk.

3. A krémhez felforralunk 3 dl narancslevet a cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl narancslében elkevert vaníliás pudingporral. Ha kihűlt, habosra keverjük a puha margarinnal és a reszelt narancshéjjal, végül beleforgatjuk a kifilézett narancshúst is.

4. A krémmel összetöltjük a piskótalapokat úgy, hogy egy vékony rétegben a tetejére és az oldalára is jusson. Legalább 3 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni.

5. A díszítéshez a tojásfehérjét kemény habbá verjük a kristálycukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a porcukrot. A fehérjehabot csillagcsöves nyomózsákba töltjük, majd tálaláskor rózsákat nyomunk a tortára. Szakácsfáklyával karamellizáljuk.

ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 35-40 PERC
KALÓRIA 4739 KCAL/EGÉSZ TORTA

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert magazin 2018/03. lapszámában jelent meg!

Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre