Aki szereti a karamellt, azt pillanatok alatt levehetitek a lábáról ezzel a csodálatos karamelles desszerttel. Bekuckózós hétvégékre kitűnő választás!

karamelles - almás márványkuglóf

HOZZÁVALÓK EGY NAGY KUGLÓFHOZ:

2 darab közepes alma, 8 dkg cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 20 dkg vaj, 10 dkg barna nádcukor, 5 tojás, 35 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 dl tej, 5 dkg török mogyoró, 1 adag presszókávé, 2 teáskanál sötét, cukrozatlan kakaópor

A mázhoz: 5 dkg étcsokoládé, 2 teáskanál napraforgóolaj, 5-6 darab vajkaramella

1. Az almát meghámozzuk és lereszeljük. A 8 dkg cukrot világos aljú edényben kis lángon megkaramellizáljuk, majd hozzáadjuk a reszelt almát és a fahéjat, összefőzzük, kihűtjük.

2. A puha margarint robotgéppel habosra keverjük a barna cukorral, az egész tojásokat, majd a lisztet, a sütőport, a tejet és a karamelles almát. Alaposan összekeverjük, beleforgatjuk a durvára aprított mogyorót.

3. A massza kétharmadát szilikonos (vagy kikent fém) kuglófformába öntjük. A maradék tésztához hozzákeverjük a kávét és a kakaóport, majd ezt is a formába öntjük, kanállal megmárványozzuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben sütjük 45-50 percig. Tűpróbával ellenőrizzük.

4. A mázhoz összekeverjük a vízgőz fölött vagy mikróban megolvasztott csokoládét és az olajat, majd rácsorgatjuk a kuglófra. Durvára vágott vajkaramellával megszórjuk, és megvárjuk, míg megdermed, utána szeletelhető.

ELKÉSZÍTÉS 35 PERC
SÜTÉS 45-50 PERC
KALÓRIA 4861 KCAL/EGÉSZ KUGLÓF

A receptet a Nők Lapja Konyha Desszert 2018/03. lapszámában találjátok meg!

Recept és fotó: Nagy Tünde, az Ízbolygó blog szerzője.