HOZZÁVALÓK EGY 18 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:
A piskótához: 6 tojás | 12 dkg cukor | fél csomag sütőpor 1 evőkanál őrölt kávé | 15 dkg liszt A krémhez: 15 dkg cukor | 15 dkg darált mandula | 75 dkg mascarpone | 1 evőkanál méz A díszítéshez: 10 dkg szeletelt mandula
1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből a cukorral kemény habot verünk, majd beleforgatjuk a sárgáját, végül belekeverjük a sütőporral és kávéval elegyített lisztet.
2. A masszát egy kb. 18 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 160 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 35-40 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, ha kihűlt, vízszintesen négy lapba vágjuk.
3. A krémhez egy világos aljú lábasban megkaramellizáljuk a cukrot, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a darált mandulát. Szilikonos sütőpapírra öntjük, jól ellapítjuk, kihűtjük. A mascarponét habosra keverjük a mézzel, majd hozzáforgatjuk az apróra összetört grillázs kétharmadát.
4. A krémmel összetöltjük a piskótalapokat úgy, hogy az oldalára és a tetejére is jusson. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
5. A díszítéshez száraz serpenyőben megpirítjuk a szeletelt mandulát, ezzel bepanírozzuk a torta oldalát, és a tetejére is szórunk belőle. Rászórjuk a maradék grillázst, és tálaljuk.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 35-40 PERC
KALÓRIA 4793 KCAL/EGÉSZ TORTA
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2018/03. lapszámában jelent meg, még több különleges desszerttel együtt!
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre