A farsangi szezon főszereplője egyértelműen a fánk, ebben az időszakban nemcsak a gyakorlottak, de a kísérletező kedvűek is kipróbálnak egy-egy receptet. Például ezt a különleges fahéjas-szilvalekváros receptet. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

HOZZÁVALÓK KB. 30 DARABHOZ:

3,5 dkg friss élesztő, kb. 1,5 dl langyos tej, 5 dkg cukor, 60 dkg liszt + a nyújtáshoz, 1 teáskanál őrölt fahéj, 4 tojássárgája, 2 cl rum csipet só, 5 dkg vaj, olvasztva, olaj a sütéshez

A töltelékhez: 40 dkg szilvalekvár (nem túl sűrű)

A szóráshoz: 5 dkg porcukor 1 teáskanál őrölt fahéj

1. A morzsolt élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, ami egy kanál cukrot adunk. A lisztet, a fahéjat, a maradék cukrot, a tojássárgáját, a rumot és a sót dagasztótálba teszünk, ráöntjük az élesztős tejet, dagasztani kezdjük.

2. Amikor a tészta nagyjából összeáll, hozzácsurgatjuk a felolvasztott, langyosra hűtött vajat. Ezzel addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától. A tészta tetejét meghintjük liszttel, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával. Duplájára kelesztjük.

3. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra húzzuk-nyújtjuk a tésztát. Egy 6 cm átmérőjű kiszúróval korongokat szaggattunk belőle. Konyharuhával letakarva, újabb 30 percet kelesztjük.

4. Felhevített olajban aranybarnára sütjük a fánkokat: először a felső felük kerül az olajba, fedővel letakarva 1-2 percig sütjük, majd megfordítjuk, és a másik felén is megsütjük.

5. Az aranybarna fánkokat papírtörlőre szedjük, leitatjuk a felesleges olajat. Ha kihűlt, egyenes csövű habzsákból megtölthetjük őket, de a szilvalekvárt tálalhatjuk mellé is. Megszórjuk a fahéjjal kevert porcukorral.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + KELESZTÉS

KALÓRIA 138 KCAL/DARAB

A recept a Nők Lapja Konyha 2019/02. lapszámában jelent meg még több nagyszerű finomsággal együtt!

Recept: Sebestyén-Kocsis Regina

Fotó: Acsai Miklós