Az alaptészta elkészítése:
HOZZÁVALÓK:
50 dkg liszt (lehetőleg 00-ás vagy durumliszt, de sima búzaliszttel is működik) + a nyújtáshoz| 5 tojás| 2 teáskanál só
1. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a sót. (Ha fűszer vagy ízesítő kerül bele, azt is itt adjuk hozzá.) Robotgéppel vagy kézzel rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Lefóliázzuk, kb. 30 percet pihentetjük.
2. A tésztát lisztezett felületen 2 mm vékonyra nyújtjuk, majd feldaraboljuk. Ízlés szerint ugyanabból a tésztából készíthetünk többféle formát: a pappardelle (szélesmetélt) minimum 2 cm széles, a tagliatelle minimum fél, maximum 1 cm széles. A taglierinihez 2-3 mm széles csíkokat kell vágnunk a tésztához, míg a nagykockához kb. 2×2 cm-es darabokat. Elkészítés után nedves konyharuhával letakarva 3-4 órán át friss marad.
3. Ha ki akarjuk szárítani, akkor az asztalra/tálcára terítve (ne érjenek egymáshoz a darabok) szobahőmérsékleten kiszárítjuk. Vastagságtól függően ez 3-6 óra, utána jól szellőző dobozban célszerű tárolni.
4. Kifőzés: sós, lobogva forró vízbe dobjuk, mikor feljön a víz színére, utána még 3 percig forraljuk. Leszűrjük, és összeforgatjuk a már elkészült mártással.
Tipp: Ha nedves alapanyagot adunk hozzá (főtt vagy sült sütőtök/cékla, felolvasztott spenótpüré, apróra reszelt sajt), akkor csökkentenünk kell a tojások számát, és 50 dkg liszthez, illetve 3 tojáshoz kell adnunk 15 dkg ízesítőt.
Tipp: A tésztába gyúrás előtt keverhetünk kb. 2 evőkanál frissen aprított vagy 1 evőkanál szárított zöldfűszert is. Használhatunk bazsalikomot, kakukkfüvet, zsályát, rozmaringot stb. A frisstől élénkebb íze és színe lesz.
Cheddaros tagliatelle tejszínes aszalt paradicsommal, mozzarellával
HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
A tésztához: 1 adag alaptészta 5 helyett 3 tojással készítve, 15 dkg reszelt cheddar sajt
A mártáshoz: 2,5 dl főzőtejszín, só, frissen őrölt bors, 8 dkg olajban eltett aszalt paradicsom, 2 csomag mozzarella (kb. 25 dkg)
1. A tésztát az alapreceptben leírtak szerint elkészítjük, a reszelt sajtot a sóval együtt adjuk hozzá.
2. A mártáshoz a tejszínt felmelegítjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lecsepegtetett, aprított aszalt paradicsomot.
3. A tésztát lisztezett deszkán 2 mm vékonyra nyújtjuk, majd késsel 1,5-2 cm széles csíkokra daraboljuk. Lobogó, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, összeforgatjuk a mártással. A tetejére mozzarellát tépkedünk, azonnal tálaljuk.
ELKÉSZÍTÉS 20 PERC + A TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE ÉS PIHENTETÉSE
KALÓRIA 942 KCAL/ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha 2019/02. lapszámában jelent meg még több nagyszerű menüvel együtt!
Recept és fotó: Nagy Tünde, az Ízbolygó blog szerzője