Mi mással is hódolhatnánk a farsangi szezonnak, mint egy igazi cukormázas fánkkal? Ha szeretitek a citrusos ízeket, akkor mindenképpen próbáljátok ki ezt a receptet!

HOZZÁVALÓK 20-25 DARABHOZ:

2,5 dl tej| 5 dkg porcukor| 2 dkg friss élesztő 50 dkg liszt + a nyújtáshoz| csipet só| 2 tojássárgája 5 dkg vaj, olvasztva| fél dl citromlé 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja| olaj a sütéshez

A mázhoz: 7 dkg vaj| 12 dkg porcukor 4 evőkanál citromlé| 5 dkg kandírozott citrom és lime

1. A tejet meglangyosítjuk, 1 dl-be kevés cukrot keverünk, felfuttatjuk benne a morzsolt élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk.

2. A maradék langyos tejben elkeverjük a maradék porcukrot, csipetnyi sót és a tojássárgájákat, majd az élesztővel összekevert liszthez adjuk. Fakanállal összedolgozzuk.

3. Két-három részletben beledagasztjuk az olvasztott vajat, végül a citromlevet és citromhéjat (egészen lágy tésztát kapunk). Letakarjuk, meleg helyen duplájára kelesztjük, minimum 30 perc alatt.

4. Lisztezett munkalapon átgyúrjuk a tésztát, lisztes tenyérrel ellapogatjuk-kihuzigáljuk. Egy 6-8 cm átmérőjű, lisztbe mártogatott szaggatóval kiszúrjuk, majd a fánkok a közepét is kiszúrjuk egy 1,5–2 cm átmérőjű szaggatóval.

5. A korongokat lisztezett tálcára vagy deszkára rakosgatjuk kb. 5 cm távolságra, konyharuhával lazán letakarjuk. Meleg helyen pihentetjük 10-15 percig.

6. Lábasban felmelegítünk 3 ujjnyi olajat, fontos, hogy ne legyen túl forró, mert akkor gyorsan megpirul benne a fánk külseje, miközben a közepe még félig nyers marad. Az olajban néhány percig sütjük a fánkokat, majd megfordítjuk, tovább sütjük őket. Mikor aranybarna színt kaptak, papírtörlőre szedjük, felitatjuk a felesleges olajat. Hagyjuk kihűlni.

7. A mázhoz takarékon felhevítjük a vajat, belekeverjük a cukrot és a citromlevet. A mázba belemártjuk a fánkok felső felét, hagyjuk kicsit lecsöpögni, megszórjuk a kandírozott citrusokkal, majd hagyjuk megdermedni.

ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + KELESZTÉS
KALÓRIA 161 KCAL/DARAB

A recept a Nők Lapja Konyha 2019/02. lapszámában jelent meg még több nagyszerű menüvel együtt!

Recept: Sebestyén-Kocsis Regina

Fotó: Acsai Miklós