Bögrés citromos sütemény bazsalikomos mascarponehabbal

Elsőre talán furcsa lehet egy édességet zöldfűszerrel elkészíteni, de higgyétek el, nagyon különleges ízvilágban lesz részetek, ha kipróbáljátok a következő receptet!

HOZZÁVALÓK EGY 20×20 CM-ES FORMÁHOZ:

A tésztához: 2 dl cukor, 2 tojás, 15 dkg puha vaj/margarin, 2,5 dl liszt, csipet só, 1 dl búzadara

A krémhez: 1 kávéskanál cukor, 40 dkg mascarpone, 3 dl hideg habtejszín, 1 dkg zselatinpor, 8 levél bazsalikom

A mártáshoz: 1 dl cukor, 3 (kezeletlen) citrom, késhegynyi kurkuma

1. A citromok héját lereszeljük, a levüket kifacsarjuk. A mártáshoz elkeverjük a cukrot a citromok levével és 1 dl vízzel, összeforraljuk, majd hozzáadjuk a kurkumát. Hagyjuk kihűlni a citrommártást.

2. A tésztához a cukrot alaposan elkeverjük a tojással, majd beledolgozzuk a puha vajat/ margarint és a mártáshoz felhasznált citromok reszelt héját. A lisztet, sót és búzadarát elvegyítjük, a masszába dolgozzuk.

3. Egy 20×20 cm-es, négyzetes tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd belekanalazzuk a tésztát. Sütés előtt 20 percet állni hagyjuk, majd 150 °C-ra előmelegített sütőben sütjük 25 percig, tűpróbával ellenőrizzük. Kivesszük a formából.

4. A krémhez a mascarponét kikeverjük a vágott bazsalikommal és a cukorral, majd hozzáadjuk a habbá vert tejszínt. A zselatint megduzzasztjuk 1 dl hideg vízben, majd (mikróban) langyosra melegítjük, a mascarponés habhoz keverjük. A sütemény tetejére kenjük, hagyjuk kihűlni. A mártással tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS 25 PERC
KALÓRIA 5253 KCAL/EGÉSZ ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2019/3. lapszámában jelent meg még több nagyszerű finomsággal együtt!

Recept: Tobai Róbert

Fotó: Gyugyi Péter