HOZZÁVALÓK EGY 20×20 CM-ES FORMÁHOZ:
A tésztához: 2 dl cukor, 2 tojás, 15 dkg puha vaj/margarin, 2,5 dl liszt, csipet só, 1 dl búzadara
A krémhez: 1 kávéskanál cukor, 40 dkg mascarpone, 3 dl hideg habtejszín, 1 dkg zselatinpor, 8 levél bazsalikom
A mártáshoz: 1 dl cukor, 3 (kezeletlen) citrom, késhegynyi kurkuma
1. A citromok héját lereszeljük, a levüket kifacsarjuk. A mártáshoz elkeverjük a cukrot a citromok levével és 1 dl vízzel, összeforraljuk, majd hozzáadjuk a kurkumát. Hagyjuk kihűlni a citrommártást.
2. A tésztához a cukrot alaposan elkeverjük a tojással, majd beledolgozzuk a puha vajat/ margarint és a mártáshoz felhasznált citromok reszelt héját. A lisztet, sót és búzadarát elvegyítjük, a masszába dolgozzuk.
3. Egy 20×20 cm-es, négyzetes tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd belekanalazzuk a tésztát. Sütés előtt 20 percet állni hagyjuk, majd 150 °C-ra előmelegített sütőben sütjük 25 percig, tűpróbával ellenőrizzük. Kivesszük a formából.
4. A krémhez a mascarponét kikeverjük a vágott bazsalikommal és a cukorral, majd hozzáadjuk a habbá vert tejszínt. A zselatint megduzzasztjuk 1 dl hideg vízben, majd (mikróban) langyosra melegítjük, a mascarponés habhoz keverjük. A sütemény tetejére kenjük, hagyjuk kihűlni. A mártással tálaljuk.
ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS 25 PERC
KALÓRIA 5253 KCAL/EGÉSZ ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha 2019/3. lapszámában jelent meg még több nagyszerű finomsággal együtt!
Recept: Tobai Róbert
Fotó: Gyugyi Péter