Tavasszal szinte mindenen, így az étkezési szokásainkon is változtatunk egy kicsit. Több zöldség és gyümölcs kerül a tányérunkra, előnyben részesítjük a gyors és könnyű fogásokat, valamint igyekszünk egészségesebb ételeket fogyasztani. Ehhez hoztunk most inspirációt, tíz nagyszerű szakácskönyv formájában.

Tanja Dusy: Smörgas – Finomságok a deszkán

Partvonal Kiadó, 4999 Ft

A májusban megjelenő könyv a svéd étkezési szokások rejtelmeibe, ezen belül is smörgasbordba enged bepillantást. Hogy mit jelent ez? Az asztal tele van mindenféle finomságokkal, amiket elegáns és kreatív módon tálalnak egymás mellett a vendéglátók. Tapasok, kenőkrémek, sajtok és húsok, valamint friss zöldségek is szerepelnek a falatok között, amelyek változatos formában találhatók meg ebben a kötetben.

Várható megjelenés: 2019. május 9.

A könyvet itt tudjátok előrendelni.

Beh Mariann: A kert konyhája – Négy évszak ehető növényei receptekkel

Boook Kiadó, 5990 Ft

48 fantasztikus receptet találhattok Beh Mariann könyvében, amiben a különleges képi világ mellett érdekes dolgokat tudhattok meg az ehető növények termesztéséről, gyűjtéséről és feldolgozásáról. Saját pestó, herbateák és a négy évszak alapanyagaiból készült ételek is helyet kaptak a kiadványban. Érdemes beszerezni!

Megjelenés éve: 2018

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Hugh Fearnley-Whittingstall: River Cottage – Könnyű és egyszerű

Alexandra Kiadó, 7800 Ft

Ízletes kalandot, sőt felfedezőutat kínál Hugh Fearnley-Whittingstall, aki szakácskönyvében megpróbál elszakadni a búzaliszttől és a tejtermékektől, ezek helyett pedig új gabonafélékkel, olajokkal és izgalmas kombinációkkal kísérletezik egy egészségesebb életmód megteremtése érdekében. Ahogy ő maga írja: „ezekből áll össze életünk vadonatúj fűszerkeveréke.”

Megjelenés éve: 2018

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Csákvári Péter, Pelyvás Alex, Szatmári Feri: Mentes konyha

Central Könyvek, 2980 Ft

Ha valamilyen ételérzékenységben szenvedtek, akkor sem kell lemondanotok a finom ételekről és az evés élvezetéről. Ezt üzenik a kiadvány megálmodói is, akik olyan recepteket osztanak meg, amelyek között találhattok húsmentes, tojásmentes, gluténmentes, laktózmentes, sőt cukormentes fogásokat is. Hagyományos ételek, új felfogásban és egyszerűen – ezt kínálja a Mentes konyha.

Megjelenés éve: 2018

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Christian Guth, Burkhard Hickisch: Zöldturmixok – Egészséges és tápláló zöldség- és gyümölcssmoothie-k

Central Könyvek, 2800 Ft

Ha szeretitek a smoothie-kat és gyakran kezditek az energiadús italokkal a napot, akkor ez a könyv nektek való. A több száz recept mellett többek között arra is kitér a szerzőpáros, hogy miért ennyire egészséges a zöldturmix, miként érdemes fogyasztani, hogyan építhető be a diétába, a salaktalanításba, az izomépítésbe, valamint a bőr megszépítésének folyamatába.

Megjelenés éve: 2015

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Yotam Ottolenghi: Egyszerűen

GABO Kiadó, 5990 Ft

Több mint 130 recept található a jövő hónapban megjelenő Egyszerűen című könyvben, amiből megtudhatjátok, hogyan lehet 30 perc alatt finom és változatos fogásokat készíteni hétköznap esténként, sőt a hétvégéken is. Hogy mi vár rátok? Gyönyörű képekkel illusztrált receptek, amelyekhez csupán egy serpenyőre és némi gyakorlatra lesz szükségetek.

Várható megjelenés: 2019. május 17.

A könyvet itt tudjátok előrendelni.

Anjali Shah: Szuper babaételek

Alexandra Kiadó, 4500 Ft

A kisbabákra is gondoltunk, ezért ajánljuk Anjali Shah szakácskönyvét is, ami tele van egészséges és egyszerű receptekkel 6 és 36 hónapos közötti gyermeketek számára. A szerző saját tapasztalatából tudja, mennyire fontos, hogy legyen pár gyorsan elkészíthető és egyben tápláló étel az édesanyák tarsolyában – ezeket gyűjtötte össze ebben a könyvben.

Megjelenés éve: 2019

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Szatmári Ferenc: Nemfőzelék – hanem 35 saláta

Libri Kiadó, 3999 Ft

„Főzelékes” Feri ezúttal salátarecepteket szedett csokorba és a tőle jól megszokott stílusban mutatja meg, mennyi lehetőség rejlik a salátában és a zöldségekben. Egészséges és kifejezetten tavaszi menüket próbálhattok ki, de semmiképpen se lepődjetek meg, ha egy receptben látjátok a körtét és a padlizsánt vagy éppen az áfonyát és a csicseriborsót…

Megjelenés éve: 2018

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Rachel Lane: Grillezzünk szabadon!

Kossuth Kiadó, 3400 Ft

Elővettétek már a grillsütőt? Ha még nem, akkor itt az ideje, főleg, hogy egy remek kiadványt is ajánlunk a finomabbnál finomabb ételek elkészítéséhez. Húsok, halak, zöldségek és mártogatók is helyet kaptak benne, amiket a családdal és a barátokkal tavasztól őszig sorra el is készíthettek.

Megjelenés éve: 2017

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Kis-Varga Judit: Csak a süti – Csak a Puffin

Festa Bt., 5790 Ft  

Nem hagyhatjuk ki a sorból a süteményeket sem, ezúttal a Csak a Puffin gasztroblog szerzőjének receptgyűjteményét ajánljuk, amelyben 60 modern és egyszerűen elkészíthető édességet találtok. Legyetek kezdők vagy haladók a konyhában, biztosan lesz itt kedvetekre való recept, amivel bárkit elkápráztathattok a környezetetekben.

Megjelenés éve: 2019

A könyvet itt rendelhetitek meg.

 

Összeállította: Légrádi Júlia

Nyitókép: Getty Images

Borítóképek: a kiadók oldalairól