HOZZÁVALÓK 8 ADAGHOZ:
A tésztához: 15 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 kávéskanál só, 1-1 kávéskanál őrölt fahéj, szegfűszeg és gyömbér, 2 (kezeletlen) narancs reszelt héja, 2 tojás, 10 dkg barna cukor, 1,3 dl étolaj, 25 dkg reszelt sárgarépa, 15 dkg durvára vágott dió
A morzsához: 5 dkg vaj/margarin, 5 dkg liszt, 5 dkg durvára vágott fehér csokoládé, 5 dkg kristálycukor
A krémhez: 8 dkg tojássárgája (kb. 4 tojássárgája), 1,5 dl habtejszín + 2 dl hideg habtejszín a lazításhoz, 2 narancs leve (ami a süteményből megmaradt), 8 dkg cukor, 1 rúd vanília kikapart magjai, 3 darab lapzselatin
1. A tésztához tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, sóval, a fűszerekkel és a reszelt narancshéjjal. Az egész tojást habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat, a reszelt sárgarépát és az aprított diót is. A legvégén beleforgatjuk a lisztes keveréket, simára keverjük.
2. Sütőpapírral kibélelt 20×30 cm-es tepsibe vagy 24 cm átmérőjű tortaformába öntjük, és 175 °C-ra előmelegített sütőben sütjük 35-40 percig, tűpróbával ellenőrizzük. Miután kihűlt, egyforma kockákat vágunk belőle. Érdemes mindig annyit vágni, amennyit megeszünk, különben kiszárad.
3. A morzsa hozzávalóit összegyúrjuk tésztává, fóliában 30 percre a hűtőbe tesszük. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe morzsoljuk, és 180 °C-os sütőben megsütjük 12-14 perc alatt. Miután kihűlt, apróra törjük.
4. A krémhez a lapzselatin kivételével az összes hozzávalót fém keverőtálba tesszük, vízgőz fölött, habverővel állandóan kevergetve 80 °C-ra melegítjük, sűrűre főzzük. Mikor kész, levesszük a gőzről, még forrón elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, majd kinyomkodott zselatinlapokat. Teljesen kihűtjük, majd a 2 dl habtejszínből vert habot is hozzáforgatjuk. Habzsákba töltjük, hűtőbe tesszük minimum 6 órára.
5. Az összeállításhoz tálalás előtt a felkockázott répatortát poharakba tesszük, narancskrémet kanalazunk rá, és megszórjuk a fehér csokoládés morzsával. Aki szeretne, kínálhat hozzá még tejszínhabot is.
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + PIHENTETÉS ÉS HŰTÉS
SÜTÉS 35-40 PERC
KALÓRIA 784 KCAL/ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha 2019/4. lapszámában jelent meg még több nagyszerű finomsággal együtt!
Recept: Bereznay Tamás
Fotó: Körmendi Imre