HOZZÁVALÓK 15-20 DARABHOZ:
A piskótához: 12 tojás, 24 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, 30 dkg liszt, 10 dkg baracklekvár a kenéshez
A sziruphoz: 30 dkg cukor, 5 dl víz pár csepp piros ételfesték, 5 dkg mazsola, 5 dkg cukrozott narancshéj, 1 (kezeletlen) narancs reszelt héja, fél dl rum (helyettesíthető rumaromával)
A tetejére: 1 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, pár csepp piros étekfesték, színes dekorcukor, 15-20 darab fapálcika
1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből kemény habot verünk a cukorral, majd beleforgatjuk a sárgáját, végül a sütőporral elkevert lisztet is hozzáadjuk.
2. A masszából 4 lapot kenünk kb. 20×30 cmes tepsikbe. (Ha nincs ennyi tepsink, egymás után készítjük el.) 170 °C-ra előmelegített sütőben laponként 8-10 perc alatt megsütjük.
3. A lapokat kihűtjük, az egyiket visszatesszük a sütőpapírral újra kibélelt tepsibe, a papírral sült oldalával felfelé. A papírt lehúzzuk, megkenjük lekvárral, majd egy másik lap tetejét is megkenjük, ezt félretesszük.
4. A másik két lapot apró kockákra vágjuk/ törjük, egy nagyobb tálba halmozzuk. A sziruphoz felforraljuk a cukrot és a vizet, majd kb. 1 dl-t kiöntünk belőle, pár csepp piros ételfestékkel megszínezzük. Ezt a felkockázott piskótára öntjük.
5. A maradék szirupba beletesszük a mazsolát, a cukrozott narancshéjat, a reszelt narancshéjat, a rumot, ezt is a kockázott piskótára öntjük, összeforgatjuk.
6. Az előkészített lapra halmozzuk, jól lenyomkodjuk, majd rátesszük a másik előkészített lapot a lekváros részével lefelé. A tetejére rakunk egy tálcát, erre súlyt helyezünk, így szép egyenletesen préselődik le.
7. A kihűlt süteményt kiszaggatjuk 3-4 cm átmérőjű kiszúróval, ezek lesznek a mini tortácskák. Mindegyikbe óvatosan fapálcikát szúrunk.
8. Gőz fölött, kevergetés mellett csípősre melegítjük a tojásfehérjét a cukorral (csíp, mikor belemártjuk az ujjunkat), de nem verjük habbá. A lényeg, hogy sűrűsödjön, nem kell túl sokáig főzni! Megszínezzük pár csepp piros ételfestékkel, és a rózsaszín mázba belemártjuk a pálcikára szúrt tortácskákat. Szilikonos sütőpapírra helyezzük, megszórjuk színes cukorral. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
Tipp: A kiszúráskor keletkező leeső részeket összegyúrhatod golyónak, és beforgathatod kókuszreszelékbe vagy darált mandulába.
ELKÉSZÍTÉS 90 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 4×8-10 PERC
KALÓRIA 238 KCAL/DARAB
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/01. lapszámában jelent meg, további különleges édességekkel együtt!
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre