HOZZÁVALÓK 12 DARABHOZ:
1 dl langyos tej, 3 evőkanál cukor, 2,5 dkg friss élesztő, 50 dkg finomliszt + a formázáshoz, 1 teáskanál só, 2 dl habtejszín, 1 tojás + 1 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez, 7 dkg aszalt áfonya, 7 dkg csokoládécsepp vagy aprított étcsokoládé
1. A langyos tejbe beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, félretesszük. Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és a maradék cukrot, összekeverjük.
2. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a tejszínt, a tojást, a tojássárgáját és az élesztős tejet. Kézzel vagy géppel rugalmas tésztát dagasztunk, a végén beledolgozzuk az aszalt áfonyát és a csokoládécseppeket is. Letakarva kelesztjük 45-50 percig.
3. Lisztezett deszkára borítjuk, 12 egyforma darabra vágjuk. Egyesével kis cipót formázunk belőlük, és fóliával letakarva még 20 percig pihenni hagyjuk.
4. Egy megkelt cipócskát elfelezünk, mindkét darabból kb. 20 cm hosszú szálat sodrunk, X alakban magunk elé helyezzük. Először az alul lévő szár két végét keresztezzük a közepe felett, majd a másik szál két végét keresztezzük. Addig ismételjük, amíg elfogy a tészta. A végét szorosan összecsípjük, a fonat alá hajtjuk, hogy csinos legyen. A fonatot finoman meggörgetjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Megformázzuk a többi kalácsot is.
5. Vékonyan megkenjük őket a felvert tojással, majd 30 percig pihenni hagyjuk, közben előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. A megkelt kalácskákat ismét megkenjük tojással, és a tepsit a forró sütőbe toljuk. Kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + KELESZTÉS • SÜTÉS 30 PERC
KALÓRIA 292 KCAL/DARAB
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/01. lapszámában jelent meg, további 7 különleges kelt tésztával együtt!
Recept: Tóthné Libor Mária
Fotó: Körmendi Imre