Ha oda vagytok a különlegességekért és nem riaszt vissza titeket a házi kenyérkészítés sem, akkor mindenképpen próbáljátok ki ezt a receptet! Nagy sikert arathattok a család, sőt a barátok körében is!

HOZZÁVALÓK:

A kovászhoz: 10 dkg fehér liszt, 1 mokkáskanál szárított élesztő, 0,8 dl víz

A cipóhoz: 40 dkg fehér liszt + a formázáshoz, 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 5 dkg rozsliszt, 1 kávéskanál só, 4 dl víz, 2,5 dkg friss élesztő

A sörös sajtkrémhez: 3 dkg vaj/margarin, 2 evőkanál liszt, 2 dl sör, 2 dl tej, 25 dkg félkemény füstölt sajt, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 dl Worcester-szósz, 1 evőkanál dijoni mustár

A tálaláshoz: olívaolaj, 2 evőkanál szárított zöldfűszer vegyesen

1. Sütés előtti este készítsük el a kovászt: a 10 dkg fehér lisztet keverjük össze a szárított élesztővel és a vízzel. Sűrű nokedlitészta állagot kapunk, de ne keverjük simára, csak ügyeljünk, hogy ne maradjon sehol száraz, lisztes rész. A tészta eldolgozza önmagát kelés közben. Kelesszük letakarva 12 órán át. Lyukacsos, kovászszerű masszát kapunk.

2. Másnap keverjük a kovászhoz a többi lisztet, a sót és a langyos vízben elkevert friss élesztőt. Dagasszunk belőle rugalmas, homogén tésztát 10 perc alatt.

3. Konyharuhával lefedve, szobahőmérsékleten kelesszük kb. 2 órát, közben 30 percenként hajtogassuk át finoman a tésztát.

4. Melegítsük elő a sütőt 250 °C-ra egy kerek vaslábossal (vagy jénai tállal) együtt. Amikor forró, óvatosan vegyük ki, szórjuk meg liszttel, majd helyezzük bele a kenyértésztát. Spricceljük meg vízzel a tetejét, süssük 10 percet, majd csökkentsük a hőfokot 220 °C-ra. Süssük további 35 percet.

5. A sajtkrémhez az olvasztott vajon/margarinon futtassuk át a lisztet, majd fokozatosan öntsük fel a sörrel, keverjük csomómentesre. Forraljuk 1-2 percig, míg elfő belőle az alkohol, hígítsuk a tejjel. Adjuk hozzá a lereszelt sajtot, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Forraljuk össze, majd a legvégén keverjük el benne a Worcester-szószt és a mustárt.

6. A cipó tetejét vágjuk le, a belsejét vájjuk ki, kockázzuk fel mindet. Serpenyőben, forró olívaolajon pirítsuk meg a kenyérkockákat a zöldfűszerrel együtt. Töltsük a sajtkrémet a cipóba, és forró sütőben melegítsük át 15 perc alatt. Tálaljuk a kenyérkockákkal.

ELKÉSZÍTÉS 55 PERC + KELESZTÉS
ÉS A KOVÁSZ ÉRLELÉSE
SÜTÉS 45+15 PERC
KALÓRIA 4173 KCAL/EGÉSZ ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/01. lapszámában jelent meg, további különleges receptekkel együtt!

Recept és fotó: Vrábel Kriszta