Nemcsak ideális vendégváró, de isteni vasárnapi desszert is lehet az omlós tésztából készült linzer. Variálhatjátok fűszerekkel, izgalmas lekvárokkal, sőt gyümölcsökkel is! A következő receptben pisztáciával készítettük el:

HOZZÁVALÓK KB. 15 DARABHOZ:

20 dkg vaj/margarin | 30 dkg liszt + a nyújtáshoz | 10 dkg porcukor + a díszítéshez | 1 csomag (Bourbon) vaníliás cukor | 15 dkg darált pisztácia + 2-3 evőkanál tört pisztácia a szóráshoz | 1 tojás | 2 evőkanál hideg víz | kb. 20 dkg eperlekvár

1. A tésztához elmorzsoljuk a felkockázott vajat/margarint a liszttel, a porcukorral, vaníliás cukorral és a pisztáciával. Hozzáadjuk a tojást és a vizet, majd összedolgozzuk, tésztává gyúrjuk. A tésztacipót folpackba csomagoljuk, és 1-2 órára (vagy egész éjszakára) a hűtőbe tesszük.

2. A tésztát enyhén lisztezett felületen fél cm vastagra nyújtjuk, különböző formájú kiszúrókkal (pl. szív, virág, csillag stb.) kiszaggatjuk. Képzeletben összepárosítjuk őket, és a párok egyik felére lyukakat is szaggatunk. A kilyukasztott formák tetejét megszórhatjuk aprított pisztáciával még sütés előtt.

3. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük a darabokat, és 160 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük 15 perc alatt. Ha a nyers tésztákra nem raktunk pisztáciát, akkor sütés és kihűlés után megszórjuk porcukorral.

4. A linzereket összepárosítjuk, a nem lyukas felét megkenjük lekvárral, és befedjük a lyukas darabokkal.

ELKÉSZÍTÉS 55 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS 15 PERC
KALÓRIA 310 KCAL/DARAB

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/01. lapszámában jelent meg, további különleges édességekkel együtt!

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina