HOZZÁVALÓK EGY 20X30 CM-ES TEPSIHEZ:
A tésztához: 12,5 dkg vaj/margarin, 60 dkg liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál méz, 15 dkg porcukor, 2 tojás, 1 dl tej
A vaníliás krémhez: 2 dl tej, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél csomag vaníliás pudingpor, 7-10 dkg vaj/margarin
Az eperkrémhez: 20 dkg eper, 7,5 dkg cukor, 1 dl víz, 1 csomag vaníliás pudingpor, 20 dkg vaj/margarin
A díszítéshez: 10 dkg étcsokoládé
1. A tésztához kissé elmorzsoljuk a puha vajat/margarint a liszttel és a szódabikarbónával. A mézet, a porcukrot, a tojást és a tejet simára keverjük, majd g őz fölött 45-50 fokosra melegítjük. (Kissé csíp, mikor beledugjuk az ujjunkat, és minden elolvad benne.) A lisztes részhez adjuk, sima tésztává dolgozzuk. A tészta nagyon ragadni fog, de nem gyúrunk hozzá több lisztet, a pihentetés után nyújtható lesz! Szobahőmérsékleten letakarva pihentetjük 15-20 percet.
2. Pihentetés után a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, mindegyikből fél cm vastag, kb. 20×30 cm-es lapokat nyújtunk. Mindegyiket sütőpapírral bélelt sütőlemezekre rakjuk, és 180 °Cra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (laponként) 6-8 perc alatt. Kihűtjük.
3. A vaníliakrémhez felforralunk 1,5 dl tejet a cukorral és a vaníliás cukorral, majd besűrítjük a fél dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, majd habosra keverjük a lágy vajjal/margarinnal.
4. Az eperkrémhez botmixerrel pürésítjük a tisztított epret. Összekeverjük a cukorral, felforraljuk, majd besűrítjük a vízben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, és habosra keverjük a lágy vajjal/margarinnal.
5. Az eperkrém felét az egyik mézes lapra rétegezzük, majd ráfektetünk egy másik mézes lapot, amire rákenjünk a vaníliás krémet. Ezt befedjük egy mézes lappal, rátesszük az eperkrém másik felét, végül befedjük az utolsó lappal.
6. A hűtőszekrénybe tesszük dermedni néhány órára, majd vízgőz fölött vagy mikróban megolvasztott étcsokoládéval egyenletesen bevonjuk.
ELKÉSZÍTÉS 80 PERC + PIHENTETÉS ÉS HŰTÉS
SÜTÉS 4X6-8 PERC
KALÓRIA 7390 KCAL/EGÉSZ ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/01. lapszámában jelent meg, még több különleges édességgel együtt!
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre