HOZZÁVALÓK EGY 30 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:
A tésztához: 30 dkg liszt + a nyújtáshoz, 20 dkg vaj/margarin, 10 dkg porcukor, 1 tojássárgája
A töltelékhez: 8 dkg cukor, fél csomag vaníliás pudingpor, 2 dl habtejszín, 4 tojássárgája, fél (kezeletlen) citrom reszelt héja, 30 dkg eper
1. A tésztához a lisztet, a vajat/margarint és a porcukrot kissé elmorzsoljuk, majd sima tésztává gyúrjuk a tojássárgájával. A tésztacipót folpackba csomagoljuk, a hűtőszekrénybe tesszük legalább 30 percre.
2. A hűtött tészta kétharmadát lisztezett munkalapon 4-5 mm vastag, kb. 40 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Az így kapott tésztakorongot sütőpapírral bélelt, 30 cm átmérőjű, csatos tortaformába vagy piteformába simítjuk. Az oldalát kissé felnyomkodjuk, hogy 2-3 cm magas peremet kapjunk.
3. Sütőpapírt helyezünk a tésztára, nehezéket (rizst, lencsét vagy sütőgolyót) öntünk bele, és 170 °C-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt elősütjük. A sütőpapír segítségével eltávolítjuk róla a nehezéket, és további 5 percig sütjük.
4. A töltelékhez elkeverjük a cukrot és a pudingport, a tejszínt és a tojássárgáját pedig botmixerrel összedolgozzuk. Szintén a botmixerrel belekeverjük a cukros pudingport és a reszelt citromhéjat. A masszát az elősütött linzertésztára öntjük, beleszórjuk a tisztított, felkockázott epret, és 150 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig (bőrösödésig) sütjük.
5. Kivesszük a sütőből, ráreszeljük a maradék tésztát, és további 20 percig sütjük. Végül 170 °C-ra állítjuk a sütőt, és 5 perc alatt aranybarna színt adunk neki.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS 15 + 45 PERC
KALÓRIA 4505 KCAL/EGÉSZ PITE
A recept a Nők Lapja Konyha 2019/5. lapszámában jelent meg még több nagyszerű menüvel együtt!
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós