HOZZÁVALÓK 16 DARABHOZ:
50 dkg liszt + a nyújtáshoz, 2 teáskanál só, 2 teáskanál barna nádcukor, 3 dkg reszelt parmezán, 1,5 teáskanál szárított rozmaring, 2 dkg friss élesztő, 3 dl langyos víz, 5 dkg puha vaj/margarin, olvasztva, 5 dkg szódabikarbóna, durva só a szóráshoz
1. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a barna cukrot, a reszelt parmezánt és a rozmaringot, rámorzsoljuk az élesztőt. Dagasztani kezdjük a langyos vízzel, mikor összeáll, beleöntjük az olvasztott vajat/margarint, majd alaposan kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
2. Enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, és 16 egyforma részre osztjuk. Egyenként megsodorjuk mindegyiket egy 2-3 cm átmérőjű rúddá, majd pereccé formázzuk.
3. Nagy lábasban vizet forralunk, amikor forr, takarékra vesszük a lángot. Beleszórjuk a szódabikarbónát, és egyesével a vízbe tesszük a pereceket 1 percre, félidőben megfordítjuk.
4. Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük a pereceket, megszórjuk durva sóval, 200 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük kb. 25 perc alatt.
Tipp: Sütés előtt megszórhatjuk durva só helyett reszelt sajttal is.
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 25 PERC KALÓRIA 156 KCAL/DARAB
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/01. lapszámában jelent meg, még több különleges finomsággal együtt!
Recept és fotó: Nagy Tünde