HOZZÁVALÓK 6 DARABHOZ:
20 dkg durumliszt | 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt | 5 dkg tönkölybúzakorpa | 15 dkg lenmag, szezámmag, tökmag vegyesen + a tetejére | 1 teáskanál só | 1 csomag szárított élesztő (7 g) | 5 dkg vaj | fél dl natúr joghurt | 2 dl langyos víz | 1 tojás
1. Keverjük el a liszteket a búzakorpával, a magokkal, a sóval és a szárított élesztővel. Adjuk hozzá a lágy vajat, a joghurtot és a langyos vizet.
2. Kézzel vagy kézi mixer dagasztólapátjával dolgozzuk ruganyosra a tésztát, míg fényes lesz és elválik az edény falától. Letakarva kelesszük 1,5 órát.
3. Osszuk a tésztát 6 egyenlő részre, formázzuk meg a zsemléket, helyezzük őket sütőpapírral bélelt sütőlemezre.
4. Kelesszük további 30 percet, közben melegítsük elő a sütőt 220 ºC-ra. Kenjük meg a zsemléket a felvert tojással, szórjuk meg magokkal, és 18-20 perc alatt süssük készre őket.
ELKÉSZÍTÉS: 25 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS: 18-20 PERC
KALÓRIA: 409 KCAL/DARAB
A recept a Nők Lapja Konyha 2016. áprilisi számában jelent meg, több egészséges fehér kenyeret kiváltó alternatívával együtt.
Recept és Fotó: Vrábel Kriszta a Dolce Vita blog szerzője