HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
80 dkg sertésszűz | 2 evőkanál olívaolaj | 1 csokor petrezselyem | 1-1 teáskanál szárított kakukkfű, oregánó és majoránna | 1 teáskanál durvára tört bors | 1 gerezd fokhagyma | 10 dkg zsemlemorzsa | 1 teáskanál mustár
A gratinhez: 4 dkg vaj | 4 dkg liszt | 3 dl tej | só, frissen őrölt bors | 15 dkg füstölt sajt | 50 dkg főtt, morzsolt kukorica
1. csokor snidling 1 A körethez készítsünk besamelt: kis lábosban olvasszuk meg a vajat, szórjuk rá a lisztet, keverjük el, fokozatosan öntsük fel a tejjel. Ízesítsük sóval, frissen őrölt borssal, és forralva sűrítsük be a mártást. Keverjük el benne a lereszelt füstölt sajtot.
2. Keverjük bele a lecsöpögtetett kukoricát és az aprított snidlinget, majd szedjük egy 20-22 cm átmérőjű tűzálló tálba. Tegyük 230 ºC-ra előmelegített sütőbe, süssük készre 20 perc alatt.
3. A lehártyázott sertésszüzet pirítsuk körbe egy forró serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon, majd tegyük át sütőpapírral fedett sütőlemezre. 180 ºC-ra melegített sütőben süssük 20 percet.
4. Közben aprítsuk fel a petrezselymet, keverjük el az zöldfűszerekkel, a tört borssal és a zúzott fokhagymával. A zsemlemorzsát pirítsuk meg 1 evőkanál olívaolajon, forgassuk össze a fűszerekkel.
5. A húst vegyük ki a sütőből, alufólia alatt hagyjuk állni 5 percet, majd kenjük meg egy vékony rétegben a mustárral. Forgassuk meg a zöldfűszeres zsemlemorzsában, majd felszeletelve tálaljuk a sült kukoricagratinnel.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC
SÜTÉS 20 + 20 PERC
KALÓRIA 895 KCAL/ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha 2019/7. lapszámában jelent meg több nagyszerű vasárnapi fogással együtt.
Recept és fotó: Vrábel Kriszta