Fagylalttól a salátáig: 5 hűsítő finomság receptje a meleg nyári napokra

Számtalan módszerrel hűsíthetjük magunkat a nyári időszakban, de mind közül a frissítő finomságokat szeretjük a legjobban. Fagylaltkehely, házi jeges szörp, nyári saláta... Nem is ragozzuk tovább, inkább mutatjuk a recepteket, amik közül nem mindegyikhez kell bekapcsolni a tűzhelyet!

Gesztenyefagylalt meggyraguval és csokoládéöntettel

HOZZÁVALÓK KB. 15 GOMBÓCHOZ:

A gesztenyefagylalthoz: 2,5 dl tej, 10 dkg cukrozott gesztenyemassza, 2 dl habtejszín, 10 dkg cukor, 1 evőkanál rum (elhagyható vagy helyettesíthető rumaromával)

A meggyraguhoz: 20 dkg magozott meggy + a díszítéshez, 7,5 dkg cukor, 2-3 evőkanál rum (elhagyható vagy helyettesíthető rumaromával)

A csokoládéöntethez: 1 dl habtejszín, 10 dkg étcsokoládé

1. A meggyraguhoz összeforraljuk a meggyet a cukorral, majd botmixerrel összepürésítjük. Ismét felforraljuk, néhány perc alatt sűrűre főzzük, közben folyamatosan kevergetjük. Végül hozzáadjuk a rumot, majd kihűtjük.

2. A csokoládéöntethez felforraljuk a tejszínt, majd a durvára tört étcsokoládéra öntjük. Simára keverjük, kihűtjük.

3. A gesztenyefagylalthoz összeforraljuk a tejet, a gesztenyét, a tejszínt és a cukrot. A tűzről levéve belekeverjük a rumot. Kihűtjük, majd fagylaltgépben elkészítjük. Fagyasztóban tároljuk.

4. Tálaláskor kelyhekbe gombócozzuk, és mindkét öntettel megcsorgatjuk.

ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + FAGYASZTÁS
KALÓRIA 183 KCAL/GOMBÓC

A recept a Nők Lapja Konyha 2019/7. lapszámában jelent meg, több különleges fagylaltkehellyel együtt. 

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Acsai Miklós

Piros bogyós gyümölcsleves, a bíborszínű finomság

Nem múlhat el a nyár egy igazán krémes és gyümölcsökben gazdag leves nélkül! Ha már túl vagytok a klasszikus meggylevesen, hűsöltetek barack- vagy éppen eperlevessel, akkor ideje kipróbálnotok egy vérbeli piros bogyós változatot is. Nem fogtok csalódni, ígérjük!

A leves receptjét itt találjátok.

Fotó: Terei-Vigh Krisztina

Nektarinos, cukkinis, kecskesajtos kuszkuszsaláta, a könnyű ebéd

Gyorsan elkészül, könnyen emészthető, istenien gyümölcsös és egyben zöldséges, behűtve pedig még jobban esik a meleg napokon. Variálhatjátok bátran az alapanyagokat, próbáljátok ki különféle sajtokkal, almával, jégsalátával, uborkával!

A kuszkuszsaláta receptjéért kattintsatok ide!  

Fotó: Nagy Tünde

Tzatziki zöldfűszeres rozspirítóssal, a hűsítő uzsonna

Nagyszerű frissítő a hideg uborkás víz a nyári melegben, akárcsak a görög ételkülönlegesség. Fogyasszátok kellemesen hűsen és tálaljátok változatosan teljes kiőrlésű kenyérrel, abonettel vagy puffasztott rizsszeletekkel!

A tzatziki receptjét itt találjátok meg. 

Fotó: Vrábel Kriszta

Levendulás sárgabarackszörp, a zamatos házi italkülönlegesség

Levendulás sárgabarackszörp

Nemcsak finom ételekkel, de különleges jeges italokkal is meglephetjük magunkat a kánikula idején. Például egy olyan szörppel, amiben a sárgabarack és a levendula rendkívüli ízvilága találkozik. Kényeztető pillanatokban lesz részetek, ne hagyjátok ki!

A sárgabarackszörp receptjét itt találjátok. 

Fotó: Nagy Tünde