„Lapozzatok bele” a magazinba a képre kattintva!
A tészta és én
A tészta az egyik legjobb barátom – erre már akkor rájöttem, mikor elkezdtem főzni. Egyrészt az elkészítéséhez nem kell konyhatündérnek lenni, hiszen tejföllel, túróval, sajttal, sült szalonnával vagy éppen kész paradicsomszósszal bárki össze tudja keverni a kifőtt tésztát, még egy teljesen kezdő egyetemista is. Meg aztán olcsó és kiadós, fél kilónyi mennyiségből jóllaktunk többször is az albérletben. (Nyilván nem tejszínes-garnélás szószt tettünk rá, és a parmezánt se hiányoltuk. Akkoriban azt se nagyon tudtuk, hogy létezik.) Aztán az évek alatt ehhez még csatlakozott a gyors elkészíthetőség érve, hiszen akkor is lehet meleg ételt kreálni belőle 20 perc alatt, ha farkaséhesen esünk haza este a munkából. Ráadásul ezerféleképpen variálható aszerint, mi van éppen a hűtőben, így még a boltba se kell feltétlenül elmenni, ami igen nagy áldás tud lenni egy kétéves gyerek mellett. Egyetlen hátránya van az én nagy kedvencemnek, amit mindannyian ismerünk: a magas szénhidráttartalom. (Illetve annak hatása egyes testtájainkra.) Ez a tény korlátozza némileg a fogyasztásunkat, így általában kéthetente egyszer eszünk tésztát, erre a napra pedig gőzerővel készülök. Már több tucat ételt kinéztem legújabb tematikus lapszámunkból is, aminek középpontjában ezúttal a tésztaételek állnak. Régóta tervezem például, hogy kipróbálom a házilag gyúrt és töltött tésztákat, illetve a gnocchihoz se árt néhány új feltétötlet. Lassan érik a paradicsom is, így biztosan letesztelem a tíz isteni paradicsomos tészta mindegyikét. Az említetteken kívül mutatunk vega, sajtos és halas verziókat, bebizonyítjuk, hogy a tészta és a pesto kapcsolata az égben köttetett, és arra is van ötletünk, ha egy kiadós leves után valaki édes tésztát szeretne kínálni. Tésztára fel, élvezzétek velünk a nyár hátralévő heteit, szeptember elején már a klasszikus rovatokkal és rengeteg remek recepttel jövünk!
Kajári Zsófia, felelős szerkesztő