HOZZÁVALÓK 6-8 SZEMÉLYRE:
40 dkg szélesmetélt, 25 dkg darált mák, 2,5 dl tej, 15 dkg porcukor, 5 dl hideg habtejszín, 2 csomag vaníliás cukor, 4 tojás, 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja, 10 dkg vaj/margarin, 1 csomag (15-20 dkg) réteslap
A szószhoz: 50 dkg málna, 5 dkg méz
1. A szélesmetéltet lobogó vízben puhára főzzük, leszűrjük. A mákot feltesszük főni a tejjel és a porcukor felével. Ha egyet forrt, levesszük a tűzről, belekeverjük a leszűrt tésztát. Langyosra hűtjük a keveréket.
2. A tejszínt habbá verjük a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral, majd összeforgatjuk a felvert tojásokkal és a reszelt citromhéjjal. Egészen híg ragut kapunk, amit szintén összeforgatunk a mákostésztás résszel.
3. Egy kb. 25×15 cm-es tepsit kivajazunk, kibéleljük egy réteslappal úgy, hogy a lap legalább fele kilógjon. Megkenjük olvasztott vajjal/margarinnal, és újabb lapot fektetünk rá. Összesen 4 lapot használunk fel így.
4. A tésztás keveréket a tepsibe halmozzuk, majd betakarjuk a tetejét a kilógó lapokkal. 150 ºC-ra előmelegített sütőben sütjük kb. 1 órát.
5. Közben botturmixszal összekeverjük a málnát a mézzel, végül a vargabéles mellé kínáljuk.
ELKÉSZÍTÉS 35 PERC
SÜTÉS 60 PERC
KALÓRIA 732 KCAL/ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha 2019/8. lapszámában jelent meg több izgalmas édes tésztával együtt.
Recept: Hernyák Tomi
Fotó: Gyugyi Péter