Nagy népszerűségnek örvend a thai eredetű tésztaétel, ezért úgy gondoltuk, megmutatjuk, hogyan tudjátok elkészíteni otthon. Receptünkben kacsamellel ajánljuk, de más húsfélékkel, halakkal, különféle zöldségekkel és akár vegetáriánus verzióban is tálalhatjátok. Főzésre fel!

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

30 dkg rizstészta, 2 darab kacsamell, 1 evőkanál barna cukor, só, 1 evőkanál étolaj, 2-3 evőkanál mogyoróolaj (vagy étolaj), 4 szál újhagyma, 2 darab pak choi, 4 tojás, 5 dkg durvára tört pirított földimogyoró, 1 csokor friss koriander

A szószhoz: 1 evőkanál halszósz, 2 evőkanál tamarind paszta, 1 evőkanál szezámolaj, 1 dl víz, 4 gerezd fokhagyma, 3 darab csilipaprika, 3-4 cm-es friss gyömbérdarab, hámozva, reszelve, 2 evőkanál barna cukor, 2 lime leve

1. A rizstésztát a felhasználás előtt 2-3 órára hideg vízbe áztatjuk. A szósz hozzávalóit darabosra aprítjuk botmixerrel.

2. A kacsamellet megsózzuk, cukrozzuk, majd serpenyőben, az étolajon, a bőrös felén kezdve mindkét oldalát elősütjük. Ezután csökkentjük alatta a hőmérsékletet, és időnként megforgatva lassan készre sütjük. Nagyon vékonyan felszeleteljük.

3. A tojásból kevés olajon „száraz” rántottát sütünk, majd felaprítjuk.

4. Wokban vagy magas falú serpenyőben felhevítjük a (mogyoró)olajat, beletesszük a vékony metéltre vágott újhagymát és a negyedelt pak choit, majd nagy lángon pirítani kezdjük. Néhány perc után hozzáöntjük a szószt, rátesszük a leszűrt tésztát, és addig melegítjük, amíg a tészta teljesen felveszi a nedvességet. Összeforgatjuk a felcsíkozott tojással.

5. Tányérra szedjük, a tetején elrendezzük a kacsamellet, végül megszórjuk az előzőleg száraz serpenyőben megpirított, majd durvára tört mogyoróval és tépkedett korianderrel. Szórhatunk rá bambuszcsírát is.

Tippek: 

A kacsamell helyett használhatunk csirkemellet, azt felkockázva lepirítjuk az olajon, és arra öntjük a szószt. Érdemes kipróbálni garnélával is! 

További zöldségekkel is ízesíthetjük, metéltre vágott sárgarépával, cukkinivel, kínai kellel vagy akár lila hagymával.

ELKÉSZÍTÉS 40 PERC
KALÓRIA 710 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2019/8. lapszámában jelent meg több izgalmas tésztás fogással együtt. 

Recept: Bereznay Tamás

Fotó: Körmendi Imre