HOZZÁVALÓK EGY 24 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:
A piskótához: 3 tojás, 6 dkg cukor, fél csomag sütőpor, 2,5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor, 6 dkg liszt + a formához, vaj/margarin a formához
A krémhez: 40 dkg túró, 15 dkg cukor, 1 (kezeletlen) citrom leve és reszelt héja, 4 dl hideg habtejszín, 2 dkg zselatin
A díszítéshez: 1 dl habtejszín, 10 dkg étcsokoládé, néhány darab túró rudi
1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből kemény habot verünk a cukorral, majd beletesszük a sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet.
2. A masszát egy kivajazott és kilisztezett, 24 cm átmérőjű, csatos tortaformába öntjük, egyenletesen elkenjük. 170 ºC-ra előmelegített sütőben készre sütjük 12-14 perc alatt. Kihűtjük, de nem kell kivágni a tortaformából.
3. Amíg a tortalap sül és hűl, elkészítjük a krémet: keverőtálban összekeverjük a villával áttört túrót, a cukrot, a citrom reszelt héját és levét, majd óvatosan hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt, végül belekeverjük az 1 dl hideg vízben megduzzasztott, majd (mikróban) forróra melegített zselatint. A piskótára öntjük, a hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
4. A díszítéshez felforraljuk a tejszínt, ráöntjük a darabokra tört étcsokoládéra. Kézi habverővel simára keverjük, míg teljesen elolvad. A megdermedt túrókrémre simítjuk, majd ismét hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Forró vízbe mártott késsel kivágjuk a tortaformából, félbevágott túró rudikkal díszítjük.
ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 12-14 PERC
KALÓRIA 4187 KCAL/EGÉSZ TORTA
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/2. lapszámában jelent meg, még több különleges tortával együtt.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre