Vörösboros marharagu párolt zöldségekkel, a fenséges őszi fogás

Érdemes ősszel kicsit felturbózni a szokásos húsos menüket valami izgalmas hozzávalóval, például egy kis szőlővel és borral. Következő receptünkben ennek megfelelően a vörösbor és a marhahús kerül a középpontba.

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

80 dkg marhalábszár, marhapofa vagy marhanyak, 3 közepes fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, olaj vagy zsír, 3 dl száraz vörösbor, só, bors 50 dkg sárgarépa, 1 gumó zeller, 30 dkg gomba, 1 közepes cukkini, 3 darab babérlevél, 1 kávéskanál szárított tárkony, 1-2 evőkanál vaj

1. A marhahúst nagyobb kockákra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk az olajon/zsíron, mikor már karamellizálódni kezd, felöntjük a vörösborral. Felforraljuk, majd hozzáadjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, az aprított fokhagymával ízesítjük, felöntjük még kb. 3 dl vízzel. Lefedve tovább pároljuk közepes lángon. .

2. A sárgarépát és a zellert meghámozzuk, egyenlő nagyságú darabokra szeleteljük. Ugyanekkorára daraboljuk a gombát és a szárvégeitől megfosztott cukkinit is.

3. Kb. 1 liter forró, enyhén sós vízben mindegyiket puhára főzzük. Először beletesszük a nehezebben puhuló zöldségeket: répa, zeller, majd később a gombát, cukkinit. Leszűrjük, a zöldséglevet a húsra öntjük. Beledobjuk a babérlevelet és a tárkonyt.

4. A húst közepes lángon puhára főzzük kb. 2 óra alatt, mikor már majdnem teljesen puha, levesszük a fedőt, és elfőzzük a levét, besűrítjük. Tálalás előtt átmelegítjük a főtt zöldségeket kevés vajon, és a hús mellé tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + FŐZÉS
KALÓRIA 652 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2019/9. lapszámában jelent meg több különleges fogással együtt. 

Recept: Hernyák Tomi

Fotó: Gyugyi Péter