HOZZÁVALÓK 16-18 DARABHOZ:
A palacsintatésztához: 40 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 nagy evőkanál szemes mák, 2 tojás, 4 evőkanál cukor, fél (kezeletlen) citrom reszelt héja, 20 dkg ricotta (helyettesíthető krémes túróval), 8 dl tej, 8 dkg vaj/margarin olvasztva, csipet só
A szószhoz: 20 dkg áfonya, 2 evőkanál cukor, fél citrom facsart leve
1. A palacsintához a lisztet elkeverjük a sütőporral és a mákkal. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját felhabosítjuk a cukorral, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a ricottát, majd felhígítjuk a tejjel és az olvasztott vajjal/ margarinnal. Beledolgozzuk a sütőporos, mákos lisztet is.
2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük csipet sóval, óvatosan összeforgatjuk a két részt.
3. Serpenyőben, közepes lángon amerikai palacsintákat sütünk. (Kb. fél merőkanálnyi tésztát használunk egy palacsintához.)
4. Közben a szószhoz a megmosott áfonyát összeforraljuk a cukorral és a citrom levével. Ezzel kínáljuk a palacsintákat.
ELKÉSZÍTÉS 30 PERC
KALÓRIA 109 KCAL/DARAB
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/2. lapszámában jelent meg, még több különleges palacsintával együtt.
Recept és fotó: Nagy Tünde