HOZZÁVALÓK EGY 20X30 CM-ES TEPSIHEZ:
A tésztához: 20 dkg vaj/margarin, 40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás
A töltelékhez: 50 dkg reszelt alma (pl. idared), 10 dkg cukor, 1 (kezeletlen) citrom, 3 dl almalé, 1 csomag vaníliás pudingpor
A karamellszószhoz: 3 dl habtejszín, fél mokkáskanál só, 40 dkg cukor
1. A töltelékhez összekeverjük a reszelt almát, a cukrot, a citrom levét és reszelt héját, 2 dl almalevet. Felforraljuk, majd besűrítjük a maradék 1 dl almalében elkevert vaníliás pudingporral. Sütőlemezre vagy tálcára öntjük, és hagyjuk kihűlni.
2. A tésztához elmorzsoljuk a vajat/margarint a liszttel, a sütőporral, porcukorral, vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tojást. Tésztává dolgozzuk, de nem gyúrjuk sokáig, hogy ne lágyuljon el.
3. A tészta felét egyenletesen belereszeljük egy 20×30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe. Rárétegezzük a tölteléket, majd ráreszeljük a tészta másik felét. 170 ºC-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 25-30 perc alatt.
4. Amíg sül a tészta, elkészítjük a karamellszószt. A tejszínt felforraljuk a sóval. Egy magas falú, világos aljú lábosban megkaramellizáljuk a cukrot, folyamatos kevergetés mellett hozzácsorgatjuk a forró tejszínt, simára keverjük.
5. Hidegen vagy melegen tálaljuk a felszeletelt pitével.
ELKÉSZÍTÉS 30 PERC
SÜTÉS 25-30 PERC
KALÓRIA 6911 KCAL/EGÉSZ ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/2. lapszámában jelent meg, még több különleges gyümölcsös süteménnyel együtt.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre