Szilvás, fehér csokoládés képviselőfánk, a látványos vendégváró desszert

Sokan rajonganak a klasszikus képviselőfánkért, ezúttal viszont a hagyományostól eltérő módon készítettük el a látványos édességet, méghozzá szilvás krémmel, és fehér csokoládés mázzal. Nem is ragozzuk tovább, inkább mutatjuk a receptet!

HOZZÁVALÓK 10-12 DARABHOZ:

A tésztához: 15 dkg vaj/margarin, 1,5 dl víz, csipet cukor, csipet só, 15 dkg liszt, 3-4 tojás

A krémhez: 3 tojásfehérje, 15 dkg cukor, 20 dkg magozott szilva, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 csomag vaníliás pudingpor

A díszítéshez: 10 dkg fehér csokoládé, 2-3 evőkanál napraforgóolaj, 1 evőkanál szemes mák, 4 dl hideg habtejszín

1. A tésztához a vajat/margarint, a vizet, a cukrot és a sót forrásig hevítjük egy főzőedényben. Közepes lángon tartva hozzáadjuk a lisztet, további 1 percig keverjük. (Ezt nevezzük resztelésnek.)

2. Levesszük a tűzről, egyesével belekeverjük a tojásokat. Annyi tojást teszünk bele (hármat vagy négyet), hogy szálpróbát tudjunk húzni belőle: 3 tojás után a hüvelyk- és mutatóujjunk közé veszünk egy kis tésztát, szétnyitjuk a két ujjunkat, és ha nem szakad szét a tészta, hanem egy vékony szálat tudunk húzni belőle, akkor jó. Ha elszakad, akkor még egy tojást teszünk bele, majd megismételjük a szálpróbát.

3. A tésztamasszát habzsákba töltjük, és sütőpapírral fedett tepsire kb. 4 cm átmérőjű halmokat nyomunk belőle. 180 ºC-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Fontos, hogy a sütés első 15 percében ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert könnyen összeeshet a képviselőfánk.

4. A krémhez kemény habbá verjük a tojásfehérjét 5 dkg cukorral, majd rövid időre félretesszük. A felkockázott szilvát összeforraljuk 1 dl vízzel, a maradék cukorral és a fahéjjal, majd forrástól számítva 1 percig főzzük. A tűzről levéve botmixerrel összepürésítjük, majd ismét felforraljuk, végül besűrítjük az 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Miután besűrűsödött, még 1 percig közepes lángon keverjük. Ekkor levesszük, beleforgatjuk a tojásfehérjét. Kicsit hagyjuk hűlni.

5. A díszítéshez a kihűlt fánkokat vízgőz fölött megolvasztott, olajjal hígított fehér csokoládéba mártjuk, majd azonnal megszórjuk szemes mákkal. Hagyjuk megdermedni, majd levágjuk a tetejüket (kb. a harmadánál), és megtöltjük a langyos krémmel. Amikor teljesen kihűlt, habbá vert tejszínt nyomunk rá, és visszatesszük a tetejüket. Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.

ELKÉSZÍTÉS 90 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 20-25 PERC
KALÓRIA 408 KCAL/DARAB

A recept a Nők Lapja Konyha 2019/9. lapszámában jelent meg több különleges desszerttel együtt. 

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Acsai Miklós