HOZZÁVALÓK EGY KB. 22 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:
Az alaphoz: 20 dkg darált keksz (pl. háztartási keksz, zabkeksz), 5 dkg porcukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 12,5 dkg vaj/margarin + a formához
A töltelékhez: 50 dkg natúr krémsajt vagy mascarpone, 20 dkg tejföl, 1 csomag vaníliás cukor, 13 dkg cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 4 tojás
A szilvaraguhoz: 50 dkg szilva, magozva, cikkekre vágva, 15 dkg cukor, fahéj ízlés szerint
1. A tortaalaphoz összekeverjük a darált kekszet, a porcukrot és a fahéjat, majd ráöntjük az olvasztott vajat/margarint, alaposan eldolgozzuk. Nem áll össze tésztává, de összenyomásra tapadnia kell. Ha nem, adunk hozzá 1-2 evőkanál vizet.
2. A morzsát egy kivajazott, 22 cm átmérőjű, csatos tortaformába öntjük, jól lenyomkodjuk. 170 ºC-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 15 perc alatt. A sütőből kivéve kanállal ismét lenyomkodjuk.
3. A töltelékhez simára keverjük a krémsajtot, a tejfölt, a vaníliás cukrot, a cukrot és a fahéjat, majd hozzáadjuk az egész tojásokat, elkeverjük, és a kekszes alapra töltjük. 140 ºC-ra előmelegített sütőben lágyan remegősre sütjük 50-55 perc alatt.
4. A szilvaraguhoz összeforraljuk a hozzávalókat, forrástól számítva, néhányszor megkeverve, közepes lángon, 5-10 perc alatt sűrűre főzzük. Kihűtjük. Tálalás előtt a ragut a sajttorta tetejére halmozzuk, majd forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 15 + 50-55 PERC
KALÓRIA 5340 KCAL/EGÉSZ TORTA
A recept a Nők Lapja Konyha 2019/9. lapszámában jelent meg több különleges süteménnyel együtt.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós