Párolt sertéskaraj gyömbéres sütőtökkel, a színpompás fogás

Isteni és laktató fogást készíthettek az ősz egyik legnépszerűbb, ráadásul vitaminokban gazdag zöldségének felhasználásával. A sütőtök édeskés íze remekül illik a szaftos sertéskarajhoz, ezért mi csak ennyit mondunk: próbáljátok ki a receptet!

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

1,5 kg kanadai sütőtök (kb. 2 darab), 2 evőkanál méz, só, 15 dkg marinált gyömbér (készen kapható), 80 dkg sertéskaraj, olaj, 2 fej vöröshagyma, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál ketchup, 1 dl száraz fehérbor, 2 dl főzőtejszín

1. A sütőtököt megpucoljuk, félbevágjuk, a magját kivájjuk. Megkenjük mézzel, megsózzuk, majd 140 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük 40 percre. Utána a „magházba” halmozzuk a marinált gyömbért, és további 10 percet sütjük 170 °C-os sütőben.

2. A karajból szeleteket vágunk, kiklopfoljuk, megsózzuk, és mindkét oldalán elősütjük serpenyőben kevés olajon (2-2 perc).

3. A félkarikára vágott vöröshagymát megpároljuk kevés olajon, majd hozzáadjuk a mustárt és a ketchupot. Amikor lepirult, felöntjük a borral, majd 1 dl vízzel, megsózzuk.

4. Beletesszük az elősütött húst, készre pároljuk (15-20 perc, ha kell, pótoljuk a folyadékot). Amikor megpuhult, kivesszük a húst, a visszamaradt mártáshoz öntjük a tejszínt, és összeforraljuk. A sütőtökkel tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS 55 PERC + SÜTÉS
KALÓRIA 831 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2019/10. lapszámában jelent meg több különleges őszi fogással együtt. 

Recept: Tobai Róbert

Fotó: Gyugyi Péter