Sütőtök, alma, savanyúkáposzta, gyömbér – Ellenállhatatlan fogások az ősz alapanyagaiból

Ahogy hűvösödnek, rövidülnek és szürkülnek a nappalok, mi egyre jobban vágyunk a színes, laktató és melengető fogásokra. Szerencsénk van, mert az ősz megannyi különleges alapanyagot tartogat, melyeket érdemes, sőt már-már kötelező ilyenkor felhasználni. Íme, pár tipp!

A fogás, ami azonnal felmelegít: savanyúkáposzta-leves virslivel

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

20 dkg füstölt szalonna, 1 teáskanál őrölt fűszerkömény, 1 teáskanál fűszerpaprika, 4 darab babérlevél, 40 dkg savanyú káposzta, 1 darab szárított cseresznyepaprika, 8 szál (frankfurti) virsli, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl

1. Az apró kockákra vágott szalonnát lábosban megpirítjuk, rászórjuk a fűszerköményt és a fűszerpaprikát, majd felöntjük kb. 2 liter vízzel. Beletesszük a babérlevelet, a szükség szerint átmosott savanyú káposztát és a cseresznyepaprikát.

2. Kis lángon főzzük 25-30 percig, majd hozzáadjuk a felkarikázott virslit. A liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, egyet forralunk rajta, majd tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS 25 PERC + FŐZÉS
KALÓRIA 613 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2019/10. lapszámában jelent meg több különleges levessel együtt. 

Recept: Bereznay Tamás

Fotó: Körmendi Imre

Húsmentesen és fűszeresen: csicseriborsós sütőtökcurry

Nemcsak színeivel, de intenzív fűszereivel is kényeztet ez a nem mindennapi húsmentes étel. És hogy mitől olyan kivételes? Az ősz örök sztárja, a sütőtök mellett a csicseriborsó, a curry, a csilipaprika és a gyömbér gondoskodik a forró élvezetről. Ha meghűltetek volna, reszeljetek még több gyömbért bele!

Az étel receptjét itt találjátok.

Fotó: Vrábel Kriszta

Vörösboros marharagu párolt zöldségekkel, a kiadós ételkülönlegesség

Egy jó vörösboros és marhúsos étel is kell, hogy szerepeljen az őszi fogások között. Ennek megfelelően ajánljuk ezt a laktató, párolt zöldséges fogást, mely garantáltan felmelegít majd titeket a hűvösödő napokon.

A finomság receptjéért kattintsatok ide!

Fotó: Gyugyi Péter

Sült camembert aszalt szilvás almacsatnival, a szezon legjava

A camembert érettsége, valamint a szilva és az alma édeskés ízvilága találkozik ebben a sajtos menüben, amit hideg estékre ajánlunk. Ha kísérleteznétek, és egyéb hozzávalókkal is megkóstolnátok a francia sajtkülönlegességet, akkor kanalazzatok mellé paprika- és hagymalekvárt, vagy tálaljátok pár szelet meleg pirítóssal és vajjal.

Az elkészítés részleteiért kattintsatok ide!

Fotó: Nagy Tünde

Utánozhatatlan ízek egy pohárban: sós karamelles-mascarpónés sütötökkrém

A sütőtökből, édeskés ízének köszönhetően, remek desszert készíthető. Mascarpone krém, habtejszín, fahéj és egy kevés narancshéj felhasználásával olyan édesség kerülhet az asztalra, amelyből biztosan mindenki repetázni fog.

A sütőtökrém receptjét itt találjátok.

Fotó: Vrábel Kriszta

Amivel nem lehet melléfogni: fahéjas-almás pitetorta

Ha ősz, akkor nem maradhat el a klasszikus almás-fahéjas ízvilág sem. Akár hétköznap este, akár hétvégén láttok neki az isteni és látványos sütemény elkészítésének, örömteli és illatos percekben lesz részetek. Fogyasszátok a desszertet forró teával vagy langyos tejjel!

Az édességet elkészítési módját itt találjátok.

Fotó: Kiss-Varga Judit

 

Összeállította: L. J.