HOZZÁVALÓK 35-40 DARABHOZ:
20 dkg nagyon finomra darált mandula vagy mandulaliszt | 20 dkg porcukor | 4 tojásfehérje néhány csepp piros és kék ételfesték összekeverve (arány: 3 csepp piroshoz 1 csepp kék) | 1 dl víz | 20 dkg kristálycukor
A szedres töltelékhez: 15 dkg szeder | 10 dkg cukor | fél csomag vaníliás pudingpor | 15 dkg Rama Vajas Íz
1. A darált mandulát, porcukrot, 2 tojásfehérjét és a festéket fakanállal egy tálban elkeverjük.
2. A vízből és cukorból szirupot készítünk úgy, hogy forrástól számítva 2-3 percig főzzük (120 ºC-ra).
3. A másik 2 tojásfehérjéből robotgép segítségével lágy habot készítünk, amihez folyamatos keverés mellett hozzácsorgatjuk a cukorszirupot. 1-2 perc alatt sűrű, fényes habbá verjük. Ügyeljünk rá, hogy ne hűljön ki. Az így kapott langyos habot a mandulás alaphoz forgatjuk, és fakanál segítségével addig keverjük, amíg sűrűn folyó masszát kapunk.
4. Sima csöves nyomózsákba töltjük a masszát, és sütőpapírral fedett sütőlemezre 3 cm átmérőjű korongokat nyomunk, 2-3 cm távolságot hagyva közöttük. (Nem kell a korongokat rajzolgatni, fog annyit terülni a massza, hogy szép szabályos köröket kapjunk.)
5. Harminc percig szobahőmérsékleten szárítjuk, majd 150 ºC-ra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük, utána lehet leszedni a papírról. (A lényeg, hogy kívül kérge legyen, de belül szaftos maradjon a tészta.)
6 A töltelékhez a szedret, a cukrot és fél dl vizet egy forralóedénybe tesszük, felforraljuk, majd a fél dl vízben elkevert vaníliás pudingporral besűrítjük. Kihűtjük, majd habosra keverjük a puha Rama Vajas Ízzel. A krémmel összetöltjük a macaronokat.
A receptet a Rama támogatta.
ELKÉSZÍTÉS: 60 PERC
SÜTÉS: 6-8 PERC
KALÓRIA: 112 KCAL/DARAB
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2016/1. számában jelent meg.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre