Klasszikus sütemény a máglyarakás, melyet ezúttal a különleges ízvilágú kardamommal turbóztunk fel. Szerintünk próbáljátok ki, nem fogtok csalódni!

HOZZÁVALÓK EGY 28 CM ÁTMÉRŐJŰ FORMÁHOZ:

8 dl tej, 5 dkg cukor, fél mokkáskanál őrölt kardamom (vagy 4-5 egész kardamom), 5 tojássárgája, 6 darab vajas kifli, vaj a formához, 1 evőkanál őrölt fahéj, 50 dkg alma, 10 dkg sárgabaracklekvár, 10 dkg darált dió

A habhoz: 5 tojásfehérje, 10 dkg cukor

1. A tejet a cukorral és a kardamommal felforraljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. (Ha nem őrölt kardamomot használunk, a tejben hagyjuk, amíg a kihűl.) A kiflit felkarikázzuk.

2. A tojássárgáját a langyos tejbe keverjük, majd hozzáadjuk a felkarikázott kifliket. Hagyjuk, hogy beszívja a tejet.

3. Egy 28 cm átmérőjű formát kivajazunk, belehalmozzuk az áztatott kifliket, ráöntjük a maradék tejet. Megszórjuk a tetejét a fahéjjal.

4. Az almákat meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. A fahéjjal megszórt kifli tetejére rakjuk, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük 30 perc alatt. Kivesszük a sütőből, megkenjük a lekvárral, megszórjuk a darált dióval.

5. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd a lekvár tetejére kanalazzuk. Visszatesszük a máglyarakást a sütőbe, és 15 perc alatt enyhén barnára sütjük. Melegen tálaljuk, de hidegen is finom.

ELKÉSZÍTÉS 50 PERC
SÜTÉS 30+15 PERC
KALÓRIA 3140 KCAL/EGÉSZ ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2019/10. lapszámában jelent meg több különleges süteménnyel együtt. 

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina