HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
1,2 kg sárgarépa, 10 cm-es póréhagyma, 5 dkg vaj, 2 dl tej, 2 dl főzőtejszín, só, 1 teáskanál cukor, pár csepp citromlé, 1 csokor snidling, 1 adag húsgolyó (elkészítését lásd lent az alapreceptben), liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz, olaj a sütéshez
1. A tisztított sárgarépát és a póréhagymát felkarikázzuk, a vajon megpároljuk. Mikor félpuha a sárgarépa, felöntjük a tejjel és a tejszínnel. Ízesítjük sóval és cukorral, kevés citromlével, majd a tálalás előtt nem sokkal belekeverjük az apróra vágott snidlinget.
2. A hűtőben kiolvasztott húsgolyókat lisztbe, felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk, bepanírozzuk. Bő, forró olajban kisütjük. Ezzel kínáljuk a főzeléket.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + HÚSGOLYÓ ELKÉSZÍTÉSE
KALÓRIA 1186 KCAL/ADAG
Húsgolyó alaprecept:
HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
1 kg darált sertéshús, 1 csokor petrezselyem, 1 csokor snidling, 1 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt bors
1. A húst összekeverjük a finomra vágott zöldfűszerekkel, sóval és borssal. Nagyon alaposan összegyúrjuk, míg teljesen összeáll.
2. Diónyi golyókat formázunk a masszából, tálcára sorakoztatva a fagyasztóba tesszük őket. Miután teljesen megfagyott, zacskóba zárva tároljuk.
ELKÉSZÍTÉS 20 PERC
KALÓRIA 2640 KCAL/EGÉSZ ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha 2019/11. lapszámában jelent több különleges fogással együtt.
Recept: Bereznay Tamás
Fotó: Körmendi Imre