Tökéletes választás hétköznapokra: sárgarépafőzelék rántott húsgolyókkal

Ha nem győzitek a rohanó hétköznapokat, és szeretnétek előre elkészíteni az ebéd és vacsora egy részét, akkor ezt a receptet, melynek egy gyors répafőzelék és lefagyasztható húsgombóc az alapja, jegyezzétek meg! Ez utóbbiból akár nagyobb mennyiséget is legyárthattok, az olvasztás után pedig már csak annyi a dolgotok, hogy kisüssétek.

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

1,2 kg sárgarépa, 10 cm-es póréhagyma, 5 dkg vaj, 2 dl tej, 2 dl főzőtejszín, só, 1 teáskanál cukor, pár csepp citromlé, 1 csokor snidling, 1 adag húsgolyó (elkészítését lásd lent az alapreceptben), liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz, olaj a sütéshez

1. A tisztított sárgarépát és a póréhagymát felkarikázzuk, a vajon megpároljuk. Mikor félpuha a sárgarépa, felöntjük a tejjel és a tejszínnel. Ízesítjük sóval és cukorral, kevés citromlével, majd a tálalás előtt nem sokkal belekeverjük az apróra vágott snidlinget.

2. A hűtőben kiolvasztott húsgolyókat lisztbe, felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk, bepanírozzuk. Bő, forró olajban kisütjük. Ezzel kínáljuk a főzeléket.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + HÚSGOLYÓ ELKÉSZÍTÉSE
KALÓRIA 1186 KCAL/ADAG

Húsgolyó alaprecept:

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

1 kg darált sertéshús, 1 csokor petrezselyem, 1 csokor snidling, 1 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt bors

1. A húst összekeverjük a finomra vágott zöldfűszerekkel, sóval és borssal. Nagyon alaposan összegyúrjuk, míg teljesen összeáll.

2. Diónyi golyókat formázunk a masszából, tálcára sorakoztatva a fagyasztóba tesszük őket. Miután teljesen megfagyott, zacskóba zárva tároljuk.

ELKÉSZÍTÉS 20 PERC
KALÓRIA 2640 KCAL/EGÉSZ ADAG

 

A recept a Nők Lapja Konyha 2019/11. lapszámában jelent több különleges fogással együtt. 

Recept: Bereznay Tamás

Fotó: Körmendi Imre