A klasszikus császármorzsát zabliszttel és mandulával, a hozzá való szószt pedig izgalmas fűszerekkel és szilvával turbóztuk fel. Szerintünk tökéletes ízvilág született, reméljük, ti is szeretni fogjátok ezt az ínycsiklandó desszertet!

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

A császármorzsához: 4 tojás, 20 dkg zabliszt, 10 dkg darált mandula, 1 csomag Bourbon vaníliás cukor, 4 dl tej, csipet só, 2 evőkanál barna cukor, 1-2 evőkanál vaj vagy olaj a sütéshez

A mártáshoz: 60 dkg szilva, 5 dkg barna cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 3 szem csillagánizs, 5 szem zöld kardamom

1. A császármorzsához a tojásokat kettéválasztjuk. Keverőtálban elvegyítjük a zablisztet, a darált mandulát, a vaníliás cukrot és a tejet, majd hozzáadjuk a tojássárgáját is. A tojásfehérjét csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a zablisztes masszát.

2. Nagy serpenyőben a vajon (vagy olajon) folyamatos kevergetés mellett megsütjük a tészta egyik részét (mikor megszilárdul, fakanállal apróbbra szétvagdossuk sütés közben), majd ha ez elkészült, a másik részét is.

3. A mártáshoz kimagozzuk, felnegyedeljük a szilvát, a feldarabolt gyümölcsöt egy lábasban 5 perc alatt összefőzzük 1,5 dl vízzel, a cukorral és a fűszerekkel. A fűszereket kihalásszuk, a császármorzsát az elkészült szilvás mártással tálaljuk.

Tipp: Elkészíthető finomliszt és búzadara keverékéből is zabliszt helyett, 10-10 dekát tegyünk bele.

ELKÉSZÍTÉS 35 PERC
KALÓRIA 651 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2019/11. lapszámában jelent több különleges édességgel együtt. 

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina