HOZZÁVALÓK:
50 dkg vegyes aszalt gyümölcs (aszalt sárgabarack, szilva, mazsola, áfonya, ananász, papaya), 15 dkg alma (pl. idared) reszelve, 1,5 dl (szűretlen) almalé, 1 dl narancslikőr, 15 dkg vaj/margarin, 5 dkg barna cukor, 2 tojás, 2 teáskanál mézeskalácsfűszer, fél mokkáskanál só, 5 dkg dió aprítva, 10 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa
A díszítéshez: 10 dkg étcsokoládé, 1-2 evőkanál étolaj, 1-2 evőkanál darabolt dió, mandula, pisztácia vegyesen, 1 evőkanál aszalt vagy liofilizált gyümölcs, 2-3 darab almaszirom
1. Az aszalt gyümölcsöket apróra feldaraboljuk, majd összekeverjük a reszelt almával, az almalével és a narancslikőrrel. Lefedve egy éjszakán át pihentetjük szobahőmérsékleten.
2. Másnap habosra keverjük a puha vajat/margarint a cukorral, majd folyamatos keverés mellett egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat. Belekeverjük a fűszert, a sót, az aszalt gyümölcsös keveréket, a diót, a lisztet és a zsemlemorzsát. Alaposan összedolgozzuk.
3. Egy kb. 20×8 cm-es kenyérsütő formát (alagútformát) kibélelünk sütőpapírral (vagy szilikonformát használunk), beleöntjük a gyümölcsös tésztát. Egy magasabb falú tepsibe tesszük, és a nagyobb tepsibe annyi forró vizet öntünk, hogy a kenyeres forma feléig érjen. 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, 40 percig sütjük. Ekkor levesszük a hőfokot 160 °C-ra, és további 90 percet sütjük. Ekkor lekapcsoljuk a sütőt, benne hagyjuk kihűlni a gyümölcskenyeret.
4. A díszítéshez vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét, levesszük a vízgőzről, belekeverjük az olajat. A formából kiborított gyümölcskenyér tetejét bevonjuk vele, magokkal, aszalt gyümölcsökkel, almaszirommal díszítjük.
ELKÉSZÍTÉS 40 PERC + ÉRLELÉS
SÜTÉS 130 PERC
KALÓRIA 3854 KCAL/EGÉSZ ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/3. lapszámában jelent meg, még több gyümölcskenyérrel együtt.
Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina