A somlói galuska a hazai sütikínálat nagy klasszikusa, amelyet a tavasz jegyében akár málnával gazdagítva is el lehet készíteni.

04

HOZZÁVALÓK KB. 6-8 ADAGHOZ:

A piskótához: 6 tojás | 12 dkg cukor | 1 csomag sütőpor | 15 dkg liszt
A töltelékhez: 3 tojásfehérje | 10 dkg cukor | 20 dkg málna | 2 dl víz | 1 csomag vaníliás pudingpor
Az öntethez: 20 dkg málna | 1,5 dl víz | 5 dkg cukor | 1 teáskanál étkezési keményítő
A díszítéshez: 3 dl hideg habtejszín | friss málna

1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral. Hozzáadjuk a sárgáját, majd a sütőporral elkevert lisztet.

2. Sütőpapírral bélelt sütőlemezen egy 30×30 cm-es lapot kenünk belőle, és 170 ºC-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, 3 egyenlő részre vágjuk.

3. A töltelékhez kemény habbá verjük a tojásfehérjéket 5 dkg cukorral. A málnát 1 dl vízzel és a maradék 5 dkg cukorral egy lábosban forrásig hevítjük, majd botmixerrel pürésítjük. Újra felforraljuk, és besűrítjük a maradék 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Alacsony fokozaton 1 percig forraljuk, majd hozzákeverjük a felvert tojásfehérjehabot.

4. Két rétegben megtöltjük a krémmel a piskótalapokat úgy, hogy egy vékony rétegben a tetejére is jusson. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni.

5. Az öntethez a málnát, 1 dl vizet és a cukrot forrásig hevítjük egy lábosban, majd botmixerrel pürésítjük. Újra felforraljuk és besűrítjük a maradék fél dl vízben elkevert keményítővel. Félretesszük hűlni.

6. A kihűlt somlóit fagylaltkanállal kelyhekbe kanalazzuk, 2-3 evőkanál öntetet teszünk rá. Tálalás előtt a felvert tejszínhabbal és friss málnával díszítjük.

ELKÉSZÍTÉS 50 PERC
SÜTÉS 10-12 PERC
KALÓRIA 407 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2016/1. számában jelent meg.

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Körmendi Imre