HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
2 evőkanál olívaolaj, 20 dkg húsos füstölt-főtt szalonna, 2 kisebb fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, csipet őrölt kakukkfű és rozmaring, 50 dkg burgonya, 2 dl főzőtejszín, 10 dkg cheddar sajt
1. Serpenyőben olajat hevítünk, pirítani kezdjük rajta a kis kockákra vágott szalonnát. Pár perc után kiveszünk belőle 4 evőkanálnyit a díszítéshez. A maradék szalonnához hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, tovább dinszteljük. A finomra vágott fokhagymával ízesítjük, és még sütjük 1-2 percig.
2. Felengedjük kb. 1 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, őrölt rozmaringgal és kakukkfűvel ízesítjük. Beletesszük a megtisztított, felkockázott burgonyát, addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. A felét szűrőkanállal kiszedjük.
3. A többi burgonyát a levesben botmixerrel összepürésítjük. Felengedjük a tejszínnel, forráspontig melegítjük, majd azonnal levesszük a tűzről.
4. Sózzuk, ha szükséges, végül tányérokba szedjük a főtt burgonyát. Megszórjuk a reszelt sajttal és a félretett szalonnapörccel, majd rászedjük a krémes levest.
ELKÉSZÍTÉS 25 PERC + FŐZÉS
KALÓRIA 612 KCAL/ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha 2019/11. lapszámában jelent több különleges szalonnás fogással együtt.
Recept: Hernyák Tomi
Fotó: Gyugyi Péter