Gombakrémleves pirított gombával, tökmaggal és sajtos krutonnal

Gyorsan elkészíthető melengető levest ajánlunk, melyet ebédre, de akár vacsorára is feltálalhattok a családnak. Az illatos krémleves mellé pirítsatok még egy kis gombát és tökmagot, majd kínáljatok hozzá néhány szelet füstölt sajtos krutont.

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

1 csokor újhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 kg barna csiperkegomba, 40 dkg burgonya, só, frissen őrölt bors, 2 dl főzőtejszín, 5 dkg vaj, 5 dkg tökmag, 2 darab zsemle (helyettesíthető bagettel, kenyérszelettel), 10 dkg füstölt sajt

1. Az újhagymát felkarikázzuk, az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a gomba feldarabolt tönkjét és a kalapok felét, valamint a megtisztított, felkockázott burgonyát. 1,2-1,5 liter vízzel vagy alaplével felöntjük, sózzuk, borsozzuk, majd puhára főzzük. Botmixerrel leturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, pár perc alatt összemelegítjük.

2. A maradék gombát felszeleteljük, és serpenyőben, olvasztott vajon kis adagokban kisütjük. Sózzuk, borsozzuk. (Azért sütjük kisebb adagokban, mert így inkább pirul, nem pedig fő a kiengedett lében.)

3. A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk. A felszeletelt zsemléket megpirítjuk, megszórjuk reszelt sajttal, a sütőben ráolvasztjuk. A levest a pirított gombával, a magokkal és a zsemlével kínáljuk.

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + FŐZÉS ÉS SÜTÉS
KALÓRIA 624 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2019/12. lapszámában jelent több különleges levessel együtt. 

Recept és fotó: Nagy Tünde