HOZZÁVALÓK EGY KB. 1,5 LITERES, FÉLGÖMB ALAKÚ TÁLHOZ:
A piskótához: 3 tojás | 6 dkg cukor | fél csomag sütőpor | 9 dkg liszt
A karamellpudinghoz: 15 dkg kristálycukor | 1 dl habtejszín | 3 dl tej 1 csomag vaníliás pudingpor
A karamellmousse-hoz: 28 dkg kristálycukor | 6,5 dl habtejszín 4 tojássárgája | 2 dkg zselatin
A díszítéshez: kevés olaj | 20 dkg kristálycukor
1. A karamellpudinghoz magas falú, világos aljú lábosba szórjuk a cukrot, megkaramellizáljuk, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a forróra melegített tejszínt és a 2 dl meleg tejet, végül besűrítjük a maradék 1 dl hideg tejben elkevert vaníliás pudingporral. Még melegen egy kb. 18 cm átmérőjű, átlátszó fóliával bélelt tortaformába töltjük. Félretesszük hűlni.
2. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből kemény habot verünk a cukorral. Beleforgatjuk a sárgáját, végül a sütőporral elegyített lisztet is belekeverjük.
3. A masszából egy kb. 20 cm átmérőjű, kerek lapot kenünk sütőpapírral bélelt tepsibe. 170 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük 8-10 perc alatt.
4. Egy kb. 1,5 literes, félgömb alakú tálat kibélelünk átlátszó fóliával. A mousse-hoz 20 dkg cukrot karamellizálunk magas falú, világos aljú lábosban, majd folyamatos kevergetés mellett hozzácsorgatunk 1,5 dl forróra melegített tejszínt, simára keverjük. A karamellalapot kihűtjük.
5. A tojássárgáját a maradék 8 dkg cukorral csípősre melegítjük vízgőz fölött (csíp, ha beledugjuk az ujjunkat), majd kihűlésig habbá verjük. Hozzáforgatjuk a kihűlt karamellalapot, a habbá vert 5 dl tejszínt, végül az 1 dl hideg vízben megduzzasztott, majd (mikróban) forróra melegített zselatint.
6. A mousse felét a fóliával bélelt tálba töltjük, ráhelyezzük a megdermedt karamellpuding- korongot, rárétegezzük a krém másik felét, végül befedjük piskótalappal. Legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük dermedni. Kiborítjuk a tálból, lehúzzuk róla a fóliát. Ugyanazt a tálat kívülről vékonyan megkenjük olajjal. A díszítéshez világos aljú lábosban karamellizáljuk a cukrot, pár percig sűrűsödni hagyjuk, majd megcsorgatjuk vele az olajozott tálat. A maradék karamellt szilikonos sütőpapírra csorgatjuk. Tálalás előtt a tortára helyezzük a karamellkupolát, a tetejére pedig csorgatott díszt rakunk.
ELKÉSZÍTÉS 120 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 8-10 PERC
KALÓRIA 6200 KCAL/EGÉSZ TORTA
A recept a Nők Lapja Konyha 2019/12. lapszámában jelent több különleges karácsonyi süteménnyel együtt.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós