Készítsetek mézeskalács tortát mascarponés krémmel és naranccsal felturbózva! Ha szerettek különleges süteményekkel elidőzni a konyhában, esetleg a gyerekeket is bevonnátok a sütés folyamataiba, akkor ez a desszert tökéletes választás lesz.

HOZZÁVALÓK EGY 20 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:

A tésztához: 60 dkg liszt + a nyújtáshoz 1,5 teáskanál szódabikarbóna 15 dkg puha vaj/margarin 10 dkg porcukor | 1,5 dl tej | 10 dkg méz 2 tojás

A krémhez: 75 dkg mascarpone 3-5 evőkanál méz 3 (kezeletlen) narancs reszelt héja (opcionálisan a kifilézett narancshús is használható) 2-3 teáskanál gyömbérpor vagy mézeskalács fűszerkeverék vagy őrölt szegfűszeg

A díszítéshez: 1 kisebb tojás fehérjéje 10-15 dkg porcukor 1 teáskanál citromlé | kókuszreszelék

1. A tésztához a lisztet, a szódabikarbónát, a vajat/margarint és a porcukrot keverőtálba mérjük, kissé elmorzsoljuk. A tejet, a mézet és az egész tojást összekeverjük, majd a lisztes részhez adjuk, és sima tésztává gyúrjuk. Szobahőmérsékleten pihentetjük 15-20 percig.

2. A tésztából lisztezett munkalapon 4 darab kb. 20 cm átmérőjű, 2-3 mm vastag kerek lapot nyújtunk.

3. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, majd karácsonyi kiszúrókkal kiszúrjuk (pl. fenyőkkel, házikóval), és sütőpapírral bélelt tepsikbe helyezzük. A tortalapokkal együtt 170 °C-ra előmelegített sütőben (adagonként) 6-8 perc alatt aranybarnára sütjük, kihűtjük.

4. A krémhez a mascarponét a mézzel habosra keverjük, a krém harmadát félretesszük. A nagyobb részhez keverjük a reszelt narancshéjat, majd kedvünk szerint ízesítjük, például gyömbérrel, mézeskalács fűszerkeverékkel, szegfűszeggel.

5. A krémmel összetöltjük a kerek tortalapokat, ha szeretnénk bele gyümölcsöt tenni, felkockázott narancsfilét szórunk a rétegek közé (a tetejére már nem kerül gyümölcs). A félretett fehér krémmel kívülről is átkenjük a tortát, majd hűtőszekrénybe tesszük dermedni.

6. A díszítéshez a tojásfehérjét a citromlével elkeverjük, és annyi porcukrot keverünk hozzá, hogy sűrűn folyó masszát kapjunk. Uzsonnás zacskóba vagy eldobható habzsákba kanalazzuk, megdíszítjük vele a mézeskalácsokat, és azonnal megszórjuk kókusszal a mázas részeket. Tálalásig hagyjuk száradni, tálalás előtt helyezzük őket a torta oldalára és tetejére a képen látható módon.

ELKÉSZÍTÉS 70 PERC
SÜTÉS 6-8 PERC/ADAG
KALÓRIA 6475 KCAL/EGÉSZ TORTA

A recept a Nők Lapja Konyha 2019/12. lapszámában jelent több különleges karácsonyi desszerttel együtt. 

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Acsai Miklós