HOZZÁVALÓK:
A tésztához: 60 dkg liszt + a nyújtáshoz, 1 teáskanál mézeskalácsfűszer, 1 teáskanál szódabikarbóna, 12,5 dkg vaj/margarin, 2 evőkanál méz, 15 dkg porcukor, 2 tojás, 1-1,5 dl tej
A krémhez: 6 dl tej, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 csomag vaníliás pudingpor, 30 dkg vaj/margarin, 1 teáskanál őrölt gyömbér
A habcsókhoz: 3 tojásfehérje, 10 dkg kristálycukor, 10 dkg porcukor, 1 teáskanál őrölt fahéj vagy mézeskalácsfűszer
1. A habcsókhoz kemény habbá verjük a tojásfehérjét a kristálycukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a porcukrot. Sima és csillagcsöves habzsákba töltjük a masszát, majd különféle méretű cseppeket nyomunk sütőpapírral bélelt sütőlemezre. A felét megszórjuk fahéjjal/mézeskalácsfűszerrel (a másik fele fehér marad), majd 90 °C-ra előmelegített sütőben 1 órán keresztül szárítjuk. (Napokkal korábban is elkészíthető.)
2. A tésztához a lisztet, fűszerkeveréket, szódabikarbónát és a puha vajat/margarint keverőtálba tesszük, kissé elmorzsoljuk. A mézet, porcukrot, tojást és 1 dl tejet simára keverünk, majd a lisztes részhez adjuk. Sima tésztává dolgozzuk, ha szükséges, adunk hozzá még tejet, hogy összeálljon. Szobahőmérsékleten, letakarva pihentetjük 15-20 percet.
3. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, mindegyikből fél cm vastag, kb. 30×30 cm-es lapokat nyújtunk lisztezett felületen. Mindegyiket sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, és kivágunk belőlük 3 darab fenyőfát egy sablon segítségével.
4. A leeső tésztát – ha szükséges – újra összegyúrjuk és kinyújtjuk, szív, csillag, Mézi stb. alakú kiszúróval kiszaggatjuk. A darabokat elrendezzük a sütőlemezeken, a lapoktól kellő távolságra. 180 °C-ra előmelegített sütőben laponként 6-8 perc alatt aranybarnára sütjük, kihűtjük.
5. A krémhez felforralunk 4 dl tejet a cukorral és a vaníliás cukorral, majd besűrítjük a maradék 2 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Amikor kihűlt, habosra keverjük a puha vajjal/ margarinnal és a gyömbérrel.
6. A krémet sima csöves nyomózsákba töltjük, és cseppeket nyomunk belőle a tésztalapokra. Egymásra helyezzük őket, tálalás előtt habcsókokkal és a mézes aprósüteménnyel díszítjük. (A kész tortát – a habcsókok nélkül – betehetjük a hűtőbe is, de akkor hosszabb idő alatt puhulnak meg a mézes lapok.)
ELKÉSZÍTÉS 120 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS 3 x 6-8 PERC
KALÓRIA 8269 KCAL/EGÉSZ TORTA
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/3. lapszámában jelent meg több karácsonyi finomsággal együtt.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre