HOZZÁVALÓK EGY 18 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:
A tésztához: 28 dkg liszt | 1 teáskanál sütőpor | csipet só | 2 púpozott evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor | 17 dkg vaj/margarin | 25 dkg cukor | 2 tojás | 15 dkg tejföl
A grillázskrémhez: 30 dkg kristálycukor | 1 teáskanál citromlé | 3 evőkanál víz | 20 dkg durvára vágott mandula | 1,5 dl habtejszín
1. A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval és a kakaóporral. A vajat/margarint habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk az egész tojásokat, majd kanalanként, felváltva belekeverjük a lisztes keveréket és a tejfölt. Simára keverjük.
2. A masszát sütőpapírral kibélelt, 18 cm átmérőjű tortaformába öntjük, és 170 ºC-ra előmelegített sütőben készre sütjük 45 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük.
3. A grillázskrémhez a cukrot világos aljú lábasba öntjük a citromlével és a vízzel, megkaramellizáljuk. Beleszórjuk a mandulát, felöntjük a meleg tejszínnel, 1-2 percig forraljuk.
4. A megsütött tortát a formából kivéve lehűtjük, végül ráöntjük a langyosra hűlt karamellt. Azonnal tálalható.
ELKÉSZÍTÉS 35 PERC
SÜTÉS 45 PERC
KALÓRIA 6563 KCAL/EGÉSZ TORTA
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2020/02. számában jelent meg több különleges Valentin-napi finomsággal együtt.
Recept: Bereznay Tamás
Fotó: Körmendi Imre